Nehézkesen halad a népszámlálás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

2022. június 20. – 12:37

frissítve

Nehézkesen halad a népszámlálás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal
Fotó: Népszámlálás.ro Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három hét tapasztalatai azt mutatják, hogy a vártnál sokkal lassabb ütemben halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza – közölte hétfőn a Népszámlálás.ro.

Az RMDSZ kampánycsapata szerint ennek elsődleges oka, hogy a számlálóbiztosoknak nincs pontos nyilvántartásuk azokról a személyekről és lakásokról, amelyeknek az adatait már rögzítették az első, önkitöltéses időszakban. Ez jelentősen megnehezíti a kérdezőbiztosok dolgát, akik a legtöbb esetben azokat is felkeresik, akik online válaszoltak a népszámlálási kérdőívekre, azzal a céllal, hogy ellenőrizzék az adatokat lezárják az adott címet.

További probléma, hogy kérdezés közben a különböző jegyzékek (elsősorban az oktatási intézmények listája) nagyon lassan töltődnek be a táblagépekre. Így egy többtagú család esetében elérheti akár az egy órát a lekérdezés, és paradox módon több időbe telik, mint az online válaszadáskor.

Egy harmadik komoly probléma, hogy a táblagépeken nem lehet nyelvet váltani, csak a román nyelvű kérdőív van feltöltve. A törvényben garantált többnyelvűséggel ellentétben sem nemzetközi nyelven, sem pedig a romániai nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul sem érhető el ez a dokumentum.

A népszámlálás.ro csapata arra kéri a lakosságot, hogy legyenek megértőek és együttműködőek a számlálóbiztossal. „Sajnos sok esetben nem kerülhetjük el, hogy a számlálóbiztossal is találkozzunk, egyeztessünk, még akkor sem, ha már online részt vettünk a népszámláláson. Legyünk megértőek és türelmesek, a számlálóbiztosok nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, annak érdekében, hogy senki se maradjon ki az összeírásból. Abban az esetben, ha a számlálóbiztos kopogtatócédulát hagy, mert nem talált otthon, telefonon egyeztessünk vele, hogy tudja véglegesíteni a népszámlálási íveinket” – olvasható a közleményben.

Arról, hogy egy adott településen a számlálóbiztosok éppen melyik negyedben, melyik utcában hol tartanak a lekérdezéssel, mikor számíthatunk az érkezésükre, a helyi polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni – hívja fel a figyelmet a Népszámlálás.ro. Ha bármilyen egyéb, a válaszadással kapcsolatos kérdés vagy bizonytalanság merül fel, reggel 9 és este 20 óra között továbbra is hívható a 0371-900-172-es magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat.

A népszámlálás első, online szakaszában, 2022. március 14. és május 27. között mintegy 11 millió kérdőívet töltöttek ki, ebből több mint kétmilliót érvénytelenített az Országos Statisztikai Intézet hibák vagy hiányosságok miatt. A személyes lekérdezés időszaka május 31-én kezdődött és a jelenlegi szabályozás értelmében július 17-ig tart.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!