Nehézkesen halad a népszámlálás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

2022. június 20. – 12:37

frissítve

Nehézkesen halad a népszámlálás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal
Fotó: Népszámlálás.ro Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három hét tapasztalatai azt mutatják, hogy a vártnál sokkal lassabb ütemben halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza – közölte hétfőn a Népszámlálás.ro.

Az RMDSZ kampánycsapata szerint ennek elsődleges oka, hogy a számlálóbiztosoknak nincs pontos nyilvántartásuk azokról a személyekről és lakásokról, amelyeknek az adatait már rögzítették az első, önkitöltéses időszakban. Ez jelentősen megnehezíti a kérdezőbiztosok dolgát, akik a legtöbb esetben azokat is felkeresik, akik online válaszoltak a népszámlálási kérdőívekre, azzal a céllal, hogy ellenőrizzék az adatokat lezárják az adott címet.

További probléma, hogy kérdezés közben a különböző jegyzékek (elsősorban az oktatási intézmények listája) nagyon lassan töltődnek be a táblagépekre. Így egy többtagú család esetében elérheti akár az egy órát a lekérdezés, és paradox módon több időbe telik, mint az online válaszadáskor.

Egy harmadik komoly probléma, hogy a táblagépeken nem lehet nyelvet váltani, csak a román nyelvű kérdőív van feltöltve. A törvényben garantált többnyelvűséggel ellentétben sem nemzetközi nyelven, sem pedig a romániai nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul sem érhető el ez a dokumentum.

A népszámlálás.ro csapata arra kéri a lakosságot, hogy legyenek megértőek és együttműködőek a számlálóbiztossal. „Sajnos sok esetben nem kerülhetjük el, hogy a számlálóbiztossal is találkozzunk, egyeztessünk, még akkor sem, ha már online részt vettünk a népszámláláson. Legyünk megértőek és türelmesek, a számlálóbiztosok nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, annak érdekében, hogy senki se maradjon ki az összeírásból. Abban az esetben, ha a számlálóbiztos kopogtatócédulát hagy, mert nem talált otthon, telefonon egyeztessünk vele, hogy tudja véglegesíteni a népszámlálási íveinket” – olvasható a közleményben.

Arról, hogy egy adott településen a számlálóbiztosok éppen melyik negyedben, melyik utcában hol tartanak a lekérdezéssel, mikor számíthatunk az érkezésükre, a helyi polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni – hívja fel a figyelmet a Népszámlálás.ro. Ha bármilyen egyéb, a válaszadással kapcsolatos kérdés vagy bizonytalanság merül fel, reggel 9 és este 20 óra között továbbra is hívható a 0371-900-172-es magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat.

A népszámlálás első, online szakaszában, 2022. március 14. és május 27. között mintegy 11 millió kérdőívet töltöttek ki, ebből több mint kétmilliót érvénytelenített az Országos Statisztikai Intézet hibák vagy hiányosságok miatt. A személyes lekérdezés időszaka május 31-én kezdődött és a jelenlegi szabályozás értelmében július 17-ig tart.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!