Ezeket a tételeket kapták román nyelv és irodalom vizsgán az érettségizők

2022. június 20. – 11:51

Ezeket a tételeket kapták román nyelv és irodalom vizsgán az érettségizők
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Iorga és Cezar Petrescu egy-egy szövegrészletével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a hétfői román nyelv és irodalom írásbeli érettségin a diákoknak.

Az edupedu.ro beszámolója szerint a román vizsga hagyományos módon három tételből állt. Első két tételként gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kapták a reál és a humán szakosok, csak a harmadik feladat különbözött.

Elsőként a diákoknak egy Nicolae Iorga-szövegrészlet alapján kellett hat kérdésre válaszolniuk, majd legkevesebb 150 szóban arról kellet értekezniük részben a szövegrészlet, részben saját tapasztalatuk alapján, hogy egy kulturális vagy történelmi személyiséggel lezajló találkozó vált-e ki érzelmeket vagy sem.

A második feladatként a vizsgázóknak az elbeszélések műfaji jegyeiről kellett írniuk egy Cezar Petrescu-szövegrészletet alapján. Harmadik feladatként a reál szakos diákoknak egy legkevesebb 400 szavas esszében kellett bemutatniuk egy tanult mű alapján a komédiák sajátosságait. A humán szakosoknak egy legkevesebb 400 szavas esszében kellett bemutatniuk egy tanult mű alapján egy komédia valamelyik szereplője felépítésének a sajátosságait.

Az első tétel 50, a második 10, a harmadik 30 pontot ért. A diákoknak hivatalból 10 pont jár. A tételek kidolgozására három óra állt a rendelkezésükre. Az oktatási minisztérium 15 órakor tesz közzé honlapján a javítási útmutatót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!