Ezeket a tételeket kapták román nyelv és irodalom vizsgán az érettségizők

2022. június 20. – 11:51

Ezeket a tételeket kapták román nyelv és irodalom vizsgán az érettségizők
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Iorga és Cezar Petrescu egy-egy szövegrészletével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a hétfői román nyelv és irodalom írásbeli érettségin a diákoknak.

Az edupedu.ro beszámolója szerint a román vizsga hagyományos módon három tételből állt. Első két tételként gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kapták a reál és a humán szakosok, csak a harmadik feladat különbözött.

Elsőként a diákoknak egy Nicolae Iorga-szövegrészlet alapján kellett hat kérdésre válaszolniuk, majd legkevesebb 150 szóban arról kellet értekezniük részben a szövegrészlet, részben saját tapasztalatuk alapján, hogy egy kulturális vagy történelmi személyiséggel lezajló találkozó vált-e ki érzelmeket vagy sem.

A második feladatként a vizsgázóknak az elbeszélések műfaji jegyeiről kellett írniuk egy Cezar Petrescu-szövegrészletet alapján. Harmadik feladatként a reál szakos diákoknak egy legkevesebb 400 szavas esszében kellett bemutatniuk egy tanult mű alapján a komédiák sajátosságait. A humán szakosoknak egy legkevesebb 400 szavas esszében kellett bemutatniuk egy tanult mű alapján egy komédia valamelyik szereplője felépítésének a sajátosságait.

Az első tétel 50, a második 10, a harmadik 30 pontot ért. A diákoknak hivatalból 10 pont jár. A tételek kidolgozására három óra állt a rendelkezésükre. Az oktatási minisztérium 15 órakor tesz közzé honlapján a javítási útmutatót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!