A DNA ezúttal a volt környezetvédelmi minisztert állította bíróság elé: a vád vesztegetés és sikkasztás

2022. június 20. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Costel Alexe volt környezetvédelmi minisztert, jelenleg a Iaşi megyei tanács elnökét vesztegetés elfogadása és sikkasztásra való felbujtás vádjával állítják bíróság elé – közölte hétfőn az Agerpres a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményére hivatkozva.

Az ügyészek szerint Alexe 2020. április 6-án környezetvédelmi miniszteri minőségében termékeket kért egy acélgyár menedzserétől a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tanúsítványának ingyenes kiállításáért cserébe, illetve azért, hogy elvégezze egy nem szabályszerű hulladéklerakat bezárásának monitorozását, amely az érintett vállalat feladata volt. Ez a hulladéklerakat egyike annak a 68 lezáratlan lerakatnak, amelyek miatt az Európai Unió Bírósága 2018-ban elmarasztalta a román államot, mivel nem teljesítette a hulladéklerakatok mielőbbi lezárására vonatkozó kötelezettségét.

A 22 tonnányi acéltermék 2020. április 23-án, illetve július 7-én került a volt miniszter birtokába, az átadást egy rokona cégénél bonyolították le. A vesztegetésként kapott acéltermékek értéke 99.956 lej. A fémlemeztermékeket az üzem vezetőjének, az ügy másik gyanúsítottjának utasítására tulajdonították el az acélgyártól, és a tulajdonoscserét fiktív szponzori szerződésekkel igazolták – állítja a DNA.

Costel Alexe ügyét a legfelsőbb bíróság tárgyalja, a volt környezetvédelmi miniszter egyelőre szabadlábon védekezhet.

A politikus a Facebookon reagált az ügyészség közleményére, ahol tagadta a vádakat, állítása szerint a DNA-s dosszié csupán egy ellene és a családja ellen irányuló politikai lejárató kampány része.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!