Premier Romániában: először menesztenének egy polgármestert helyi népszavazással

2022. június 19. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap népszavazás zajlik a Brassó megyei Szunyogszék községben, mert a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) menesztené a liberális polgármestert, Zachiu Popat – írta meg az Agerpres.

Az USR-sek szerint premiernek számít Romániában, hogy referendummal próbálnak elmozdítani tisztségéből egy polgármestert.

Az Állandó Választási Hatóság közlése értelmében egy kérdés szerepel a 7 és 23 óra között zajló népszavazáson: „Egyetért-e a Brassó megyei Szunyogszék polgármestere, Popa Zachiu leváltásával?”. A közigazgatási törvény előírásai értelmében a helyi referendum akkor érvényes, ha a községben élő választópolgárok legalább 30 százaléka az urnákhoz járul.

Az ötödik mandátumát töltő, tizenhat éve polgármesteri tisztségben levő Zachiu Popának leváltására többek között azért nyújtottott be az USR kérelmet a népszavazásra, mert meglátásuk szerint a településen rossz az infrastruktúra, nincs bölcsőde, játszótér, park, az iskolák és óvodák állapota pedig „siralmas”.

Idén februárban a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is feljelentették a PNL-s polgármestert és titkárát, azzal az indokkal, hogy akadályoztatják a referendum kiírását.

A polgármester a közigazgatási bírósághoz fordulva próbálta meg elérni a népszavazást megszervező bizottság létrehozásáról szóló prefektusi döntés felfüggesztését, a brassói törvényszék azonban jogerősen elutasította a kérelmét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!