Premier Romániában: először menesztenének egy polgármestert helyi népszavazással

2022. június 19. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap népszavazás zajlik a Brassó megyei Szunyogszék községben, mert a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) menesztené a liberális polgármestert, Zachiu Popat – írta meg az Agerpres.

Az USR-sek szerint premiernek számít Romániában, hogy referendummal próbálnak elmozdítani tisztségéből egy polgármestert.

Az Állandó Választási Hatóság közlése értelmében egy kérdés szerepel a 7 és 23 óra között zajló népszavazáson: „Egyetért-e a Brassó megyei Szunyogszék polgármestere, Popa Zachiu leváltásával?”. A közigazgatási törvény előírásai értelmében a helyi referendum akkor érvényes, ha a községben élő választópolgárok legalább 30 százaléka az urnákhoz járul.

Az ötödik mandátumát töltő, tizenhat éve polgármesteri tisztségben levő Zachiu Popának leváltására többek között azért nyújtottott be az USR kérelmet a népszavazásra, mert meglátásuk szerint a településen rossz az infrastruktúra, nincs bölcsőde, játszótér, park, az iskolák és óvodák állapota pedig „siralmas”.

Idén februárban a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is feljelentették a PNL-s polgármestert és titkárát, azzal az indokkal, hogy akadályoztatják a referendum kiírását.

A polgármester a közigazgatási bírósághoz fordulva próbálta meg elérni a népszavazást megszervező bizottság létrehozásáról szóló prefektusi döntés felfüggesztését, a brassói törvényszék azonban jogerősen elutasította a kérelmét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!