Minden románt meghív az esküvőjére George Simion, épp mint Codreanu

2022. június 13. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

George Simion, a szélsőseges AUR párt társelnöke a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy két hónap múlva, augusztus 27-én tartja az esküvőjét, és a nagy eseményre minden románt meghív. Egyúttal azt is kérte, hogy lehetőleg mindenki érkezzen népviseletben.

Simion ezzel a jelek szerint Corneliu Zelea Codreanu, a román Vasgárda mozgalom egykori vezetőjének példáját követi, akiről feljegyezték, hogy közel 100 évvel ezelőtt egy Focșani melletti erdőben tartotta meg az esküvőjét, amelyen állítólag 80-100 ezer személy vett részt a meghívására, azaz egy valódi népünnepély volt – jegyzi meg a bejelentés kapcsán a Digi24.

A politikus egy hozzászólásban további információkkal is szolgál az esküvőjét illetően: a Vâlcea megyei Oveselu faluba várja a résztvevőket. Elismeri ugyanakkor, hogy sokak számára ez egy távoli helyszín lehet, de azt ígéri, hogy az ország „minden megyéjéből” autóbuszokat szerveznek majd. Nem vicceltem, tényleg várok mindenkit – tette hozzá, ajándékot pedig ne hozzanak, de a népviselet kvázi kötelező.

A történelmi feljegyzések szerint Corneliu Zelea Codreanu 1925-ben tartotta meg az esküvőjét fiatala feleségével, Elenával, amelyre a szabadban került sor, és egy feldíszített, ökrök által húzott szekéren vonultak be rá párjával. Kérdés, hogy Simion ebben is másolni fogja-e az egykori vezetőt.

Corneliu Zelea Codreanu a román ultrajobboldali és antiszemita Vasgárda karizmatikus, teljhatalmú vezetője volt a két világháború között. A Vasgárda, vagy másik nevén Legionárius Mozgalom hagyományosan úgy nevezte, a Kapitány. 1938-ban letartóztatták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de még abban az évben agyonlőtték Bukarest közelében.

A Codreanu által kialakított és képviselt ideológiának a mai napig vannak követői Romániában. A Noua Dreaptă (Új Jobboldal), amely a Vasgárda örökösének tartja magát, úgy festi le Codreanut, mint a román ortodox egyház egyik szentjét.

Frissítés: George Simion utólag ugyancsak a Facebookjára posztolt egy újabb videót a témában, amelyben cáfolja, hogy Coderanut utánozná az esküvőjével, és szerinte ezt csak a sajtó találta ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!