Minden románt meghív az esküvőjére George Simion, épp mint Codreanu

2022. június 13. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

George Simion, a szélsőseges AUR párt társelnöke a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy két hónap múlva, augusztus 27-én tartja az esküvőjét, és a nagy eseményre minden románt meghív. Egyúttal azt is kérte, hogy lehetőleg mindenki érkezzen népviseletben.

Simion ezzel a jelek szerint Corneliu Zelea Codreanu, a román Vasgárda mozgalom egykori vezetőjének példáját követi, akiről feljegyezték, hogy közel 100 évvel ezelőtt egy Focșani melletti erdőben tartotta meg az esküvőjét, amelyen állítólag 80-100 ezer személy vett részt a meghívására, azaz egy valódi népünnepély volt – jegyzi meg a bejelentés kapcsán a Digi24.

A politikus egy hozzászólásban további információkkal is szolgál az esküvőjét illetően: a Vâlcea megyei Oveselu faluba várja a résztvevőket. Elismeri ugyanakkor, hogy sokak számára ez egy távoli helyszín lehet, de azt ígéri, hogy az ország „minden megyéjéből” autóbuszokat szerveznek majd. Nem vicceltem, tényleg várok mindenkit – tette hozzá, ajándékot pedig ne hozzanak, de a népviselet kvázi kötelező.

A történelmi feljegyzések szerint Corneliu Zelea Codreanu 1925-ben tartotta meg az esküvőjét fiatala feleségével, Elenával, amelyre a szabadban került sor, és egy feldíszített, ökrök által húzott szekéren vonultak be rá párjával. Kérdés, hogy Simion ebben is másolni fogja-e az egykori vezetőt.

Corneliu Zelea Codreanu a román ultrajobboldali és antiszemita Vasgárda karizmatikus, teljhatalmú vezetője volt a két világháború között. A Vasgárda, vagy másik nevén Legionárius Mozgalom hagyományosan úgy nevezte, a Kapitány. 1938-ban letartóztatták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de még abban az évben agyonlőtték Bukarest közelében.

A Codreanu által kialakított és képviselt ideológiának a mai napig vannak követői Romániában. A Noua Dreaptă (Új Jobboldal), amely a Vasgárda örökösének tartja magát, úgy festi le Codreanut, mint a román ortodox egyház egyik szentjét.

Frissítés: George Simion utólag ugyancsak a Facebookjára posztolt egy újabb videót a témában, amelyben cáfolja, hogy Coderanut utánozná az esküvőjével, és szerinte ezt csak a sajtó találta ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!