Megjelent a majomhimlő Romániában is

2022. június 13. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azonosították az első majomhimlős esetet Romániában – közölte az egészségügyi minisztérium nyomán az Agerpres.

A tájékoztatás szerint egy 26 éves bukaresti férfi a fertőzött. A betegnél négy nappal ezelőtt jelentkeztek az első tünetek, vasárnap éjjel utalták be a kórházba és hétfőn diagnosztizálták nála a majomhimlőt. Elkülönítésben van, állapota jó, tüneti kezelést kap. Mint kiderült, a fertőzött férfi élettársa több olyan európai országban is járt az elmúlt időszakban, amelyekben számos majomhimlős esetet jegyeztek.

Májusban egy rădăuţi-i nő és az egyik athéni kórházba beutalt román férfi esetében is felmerült a majomhimlő gyanúja, a tőlük levett vizsgálati minták azonban nem igazolták a fertőzést, mint kiderült, ők a bárányhimlőt kapták el.

A majomhimlő nem terjed könnyen, a vírus a sérült bőrön vagy nyálkahártyán, a légutakon, szemen, orron, szájon, valamint a testnedveken keresztül jut be a szervezetbe, a fertőzött személlyel való közeli és hosszas kontaktus révén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!