Több mint 150 ezer nyolcadikos diák képességvizsgázik kedden románból

2022. június 13. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

155.820 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a június 14-e és 30-között zajló képességvizsgára – tájékoztat az oktatási minisztérium nyomán az Agerpres.

A vizsgasorozat kedden kezdődik a román nyelv- és irodalom írásbelivel, csütörtökön matematikából mérik fel a tanulók tudását, pénteken pedig anyanyelvből vizsgáznak a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok.

Az eredményeket június 23-án, csütörtökön 14 óráig teszik közzé, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve másnap 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 30-án, csütörtökön ismertetik.

Az írásbeli vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek, de a vizsgázóknak 8.30-ig el kell foglalniuk helyüket a teremben. A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben kamerák lesznek.

A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket stb. tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

A tanügy-minisztérium ezúttal is létesített egy ingyen hívható telefonvonalat – 0800801100 –, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 14-e és 16-a között 8-tól 16 óráig lesz hívható, június 17-én pedig 8 és 14 óra között.

A szaktárca által indított kísérleti projekt keretében a Dâmboviţa megyei nyolcadikosok dolgozatait digitálisan javítják majd.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!