45 civil szervezet: Iohannis burkoltan fenyegetőzik és támadást indított a sajtószabadság és a közérdekű bejelentők ellen

2022. június 13. – 13:46

frissítve

45 civil szervezet: Iohannis burkoltan fenyegetőzik és támadást indított a sajtószabadság és a közérdekű bejelentők ellen
Klaus Iohannis államfő június 7-én, egy buzăui középiskolában tett látogatásakor – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Állást foglaltak a jogvédő civil szervezetek, miután a G4medián megjelent nemzetbiztonsági törvénytervezetre Klaus Iohannis államfő élesen reagált, azt állítva, hogy a titkosszolgálatok közreműködésével előkészített és az alapvető emberi jogokkal szembemenő törvénytervezet még nem végleges, tudják, hogy ki szivárogtatott, és nagy hiba volt a részükről, illetve a G4media részéről is, hogy leközölték, mert az emberek aggódnak.

A 45 civil szervezet burkolt fenyegetésként értékelte az elnök Buzăuban tett kijelentéseit. Az államfő reakciója szerintük az átláthatóság és a nyilvános vita iránti elkötelezettség hiányáról tanúskodik, és demokratikus értékeket sért azzal, hogy a társadalom számára fontos témát az intézmény falain belül kívánja tartani. Akik pedig megtörnék a csendet, tájékoztatnák a lakosságot, ezzel pedig közszolgálati feladatokat látnak el (a sajtóforrások és a sajtó képviselői), burkolt fenyegetésben részesülnek. Ezzel Iohannis „közvetlen támadást indított mind a közérdekű bejelentők, mind a sajtószabadság ellen”.

Általánosságban pedig megjegyezték, hogy a nemzetbiztonsági törvénytervezet kiszivárogtatására érkező politikusi reakciók nemcsak azt mutatják, hogy azok a politikai vezetők, akiknek a feladata a törvényesség védelme és az alkotmány, valamint az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartásának garantálása lenne, nemcsak hogy nem érzékelik a nyilvános térbe kikerült információk súlyosságát, hanem el akarják fojtani a társadalom minden olyan jogos reakcióját, amely felháborodással reagál ezekre.

„A hírszerző szolgálatok korlátozások nélkül fogalmazhatták meg a saját működésüket szabályozó törvényeiket, ami tartalmaz néhány olyan durva javaslatot, amelyek az alapvető jogokat sértik. Nem néhány nyelvtani hibáról vagy 1-2 problematikus cikkről beszélünk, hanem egy egész rendszerről, amelyben a titkosszolgálatok civil ellenőrzése nem létezik, csökken vagy minimalizálódik, és a szolgálatok tevékenységének demokratikus felügyeletének garanciái tisztán formálisak vagy teljesen hiányoznak. Még akkor is, ha ezek most még nem hivatalos javaslatok, a puszta tény, hogy papírra kerültek, aggaszt minket, mert úgy gondoljuk, hogy megmutatják az őket javasló intézmény jövőképét, egy teljesen antidemokratikus és visszataszító jövőképet” – tették hozzá.

Ugyanakkor annak érdekében, hogy lássák, mi nem szerepel a biztonsági törvények javaslataiban, és milyen problémákat kell megvitatniuk a nemzetbiztonság területét szabályozó jogszabályok reformja során, javasolták, hogy válaszolják meg azokat a fő kérdéseket, amelyeket fel kell tenniük magunknak – kezdve az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által a titkosszolgálatok működéséről szóló 2017. évi jelentésben meghatározott elvekkel. És amelyeket állításuk szerint a politikai nyilatkozatok és a nyilvánosságra került dokumentumok figyelmen kívül hagytak.

Klaus Iohannis elnök kedden azt mondta, hogy a 10 nemzetbiztonsági törvény tervezete, amelyet kizárólag a G4Media tett közzé, csak kezdetleges, és nem a nagyközönségnek szánták. „Valaki, és tudjuk, hogy ki, úgy gondolta, hogy jó, ha megadja nekik (a G4media számára – szerk. megj.) a forrásokat. Ez egy nagy hiba, az emberek aggódnak ” – mondta Iohannis egy sajtótájékoztatón Buzăuban. „Senki sem akarja a Szekuritate helyreállítását, a polgárok jogainak megsértését vagy bármi mást. Ezek olyan spekulációk, amelyek egyszerűen tévesek. Szintén hiba volt, hogy a média kiszivárogtatta a tervezetet kezdetleges formáját” – mondta Iohannis.

A 45 civil szervezet között van az ActiveWatch, az Accept, a Független Újságíró Központ és a romániai újságírók MediaSind nevű szakszervezete is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!