Készülnek az új nemzetbiztonsági törvények – „putyinizálódik” Románia?

2022. június 7. – 12:10

frissítve

Készülnek az új nemzetbiztonsági törvények – „putyinizálódik” Románia?
A SRI felvonulása 2016. december 1-én – Fotó: a SRI Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmány- és demokráciaellenesnek tartják a civilszervezetek az új nemzetbiztonsági törvénycsomag sajtóba kiszivárgott tervezeteit, és akadnak elemzők, akik szerint Románia „putyinizálódásához” vezet, ha a titkosszolgálatoknak túlhatalmat biztosító jogszabályok ebben a formában lépnek hatályba. A tervezeteket elfogadásuk előtt egy újonnan létrehozott parlamenti szakbizottság fogja megvitatni, amelynek RMDSZ-es tagja, Hajdu Gábor szerint a közvitát nem szabad megspórolni.

A három évtizede alig módosított nemzetbiztonsági törvények korszerűsítéséről a hazai politikai döntéshozók közül idén Florin Cîțu szenátusi elnök beszélt először. A volt kormányfő március elején azt nyilatkozta, hogy új jogszabályokra van szükség, amelyek tervezetei „egy héten belül” a képviselők és szenátorok elé kerülnek, és tekintettel a Románia szomszédságában zajló háborúra, sürgősségi eljárással vitatja meg ezeket a parlament. Ez azonban nem történt meg.

Két hónappal később, május 3-án a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a parlament megszavazta egy új állandó szakbizottság létrehozását, amelynek többek között a nemzetbiztonsági törvények megvitatása lesz a feladata. A tizenöt képviselőből és szenátorból álló testület még az alakuló ülését sem tartotta meg. Egyelőre csak annyit tudni róla, hogy a PSD jelöltje lesz az elnöke, az alelnöki tisztség a Nemzeti Liberális Párté (PNL), míg a titkári posztot az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kapja meg. Az RMDSZ-t egy hely illeti meg a nemzetbiztonsági szakbizottságban.

Végül május 27-én Nicolae Ciucă miniszterelnök maga jelentette be, hogy az új nemzetbiztonsági törvényeket kidolgozták már az „illetékes intézmények” (többek között az elnöki hivatal, az érintett minisztériumok és a titkosszolgálatok), és a csomag a koalíciós pártokhoz is eljutott. Közölte, hogy a tervezetek „legkésőbb egy héten belül” a Victoria-palotába kerülnek, majd az elemzésük és jóváhagyásuk után a kormány a parlamentbe küldi a jogszabályokat. A tervezetek vélhetően azóta sem kerültek a kormány asztalára, de időközben kiszivárogtak a sajtóba. A G4media május 31. óta folyamatosan cikkezik róluk, és múlt hét végén a teljes törvénycsomagot nyilvánosságra hozta.

Ezek a leginkább kifogásolt új előírások

A portál tíz tervezetet tett közzé: többek között a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE), a Kormányőrség (SPP), a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) és a belügyminisztérium tevékenységét és működését szabályozó törvények újulnak meg. Készült egy-egy tervezet a belföldi hírszerzés és a kémelhárítás szabályozásáról, az ország kiberbiztonságáról, Románia katonai védelméről és a válsághelyzetek kezeléséről is.

A készülő új nemzetbiztonsági törvényeknek többek között a következő előírásai aggályosak a sajtó egy része, a civil szervezetek és az elemzők szerint:

  • a hatóságok, a közintézmények, illetve a természetes és a jogi személyek kérésre kötelesek támogatni a SRI-t a feladatai teljesítésében, és kötelesek titokban is tartani ezt a tevékenységüket; a jelenleg hatályban lévő, 1991-es nemzetbiztonsági törvény csak a hatóságokat kötelezi arra, hogy segítsék a titkosszolgálatok munkáját, a polgárokat és magáncégeket nem;
  • a SRI székházaiban csak a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnöke, azaz az államfő jóváhagyásával és a SRI igazgatójának tudtával tarthat házkutatást a vádhatóság, és a titkosszolgálat alkalmazottait kizárólag kifejezetten erre kijelölt ügyészek hallgathatják ki, motozhatják meg és vehetik őrizetbe; ezzel szemben a jelenleg hatályban lévő, 1992-es SRI-törvény szerint a Román Hírszerző Szolgálat alkalmazottai nem kivételezettek, ugyanúgy felelniük kell a törvény előtt a tetteikért, mint bármelyik más köztisztviselő;
  • a SIE székházaiban csak a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnöke, azaz az államfő jóváhagyásával és a SIE igazgatójának tudtával tarthat házkutatást a vádhatóság, és a titkosszolgálat alkalmazottait kizárólag kifejezetten erre kijelölt katonai ügyészek hallgathatják ki, motozhatják meg és vehetik őrizetbe, a kifejezetten erre kijelölt bíró felhatalmazásával; ezzel szemben a jelenleg hatályban lévő, 1998-as SIE-törvény szerint a Külföldi Hírszerző Szolgálat alkalmazottai nem kivételezettek, ugyanúgy felelniük kell a törvény előtt a tetteikért, mint bármelyik más köztisztviselő;
  • a SRI igazgatója nem köteles beszámolni a parlamentnek a hírszerző szolgálat tevékenységéről, köteles viszont éves tevékenységi beszámolót készíteni a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság; ezzel szemben a jelenleg hatályos jogszabály szerint a SRI vezetőjének évente egyszer, illetve ahányszor a parlament erre felszólítja, jelentést kell készítenie az általa vezetett intézmény tevékenységéről;
  • a SRI igazgatóját csak az államfő menesztheti tisztségéből, az illetékes parlamenti szakbizottságok formális véleményezése után; ezzel szemben a jelenleg hatályban lévő törvény szerint a SRI vezetőjét csak a parlament válthatja le, az államfő javaslatára vagy a képviselők és szenátorok legkevesebb egyharmadának a kezdeményezésére;
  • a SRI csak a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak köteles beszámolni a műveleti tevékenységeire fordított kiadásairól; ezzel szemben a jelenleg hatályos törvény szerint a SRI költségvetésének végrehajtását a Számvevőszék és az illetékes parlamenti bizottság is ellenőrizheti
  • a SRI kizárólagos illetékességet kap a lehallgatások terén, az országos lehallgatási központ is a titkosszolgálat keretében működik majd, és a lehallgatások során szerzett bizonyítékok felhasználhatók a bíróságokon; a G4media emlékeztet arra, hogy korábban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a SRI-t nyomozóhatósági jogkörökkel felruházó jogszabályokat;
  • ha a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban nincs konszenzus egy adott kérdésről, akkor a döntést az államfő hozza meg; ezzel szemben a jelenleg hatályban lévő törvény szerint a testület konszenzussal hozza a döntéseit;
  • a szervezett bűnözés mellett a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kulturális örökség, a kritikus kommunikációs és informatikai infrastruktúrák, valamint „Románia nemzeti pénzügyi, gazdasági és energetikai, tudományos és kutatási érdekei” ellen irányuló cselekmények vagy mulasztások is a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek kategóriájába kerültek; ez az előírás a G4media szerint felhatalmazza a SRI-t arra, hogy „szinte bármilyen ürüggyel” bírói felhatalmazást kérjen a felsorolt területeken tevékenykedő személyek lehallgatására és megfigyelésére.

„Románia egy szintre kerülne Fehéroroszországgal”

A kiszivárgott tervezetekre elsők között 13 civilszervezet reagált, amelyek közös állásfoglalása szerint az új nemzetbiztonsági törvénycsomag túlhatalmat és büntetlenséget biztosít a titkosszolgálatok ügynökeinek. Közleményükben emlékeztettek arra, hogy a SRI és a SIE alkalmazottai példátlan védelmet élveznének az igazságszolgáltatással szemben azáltal, hogy csak „előre megválogatott” ügyészek folytathatnak ellenük eljárást, és a két intézmény székházaiban csak az államfő beleegyezésével és az intézményvezetők tudtával tarthat házkutatást a vádhatóság. Az állásfoglalás szerint így egy „rossz szándékú” államfő bármikor a saját érdekeire használhatja fel a titkosszolgálatokat a felelősségre vonás veszélye nélkül.

A civilszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a törvénytervezetek a parlament rovására növelik az elnöki hivatal hatalmát a titkosszolgálatok fölött.

„Az államfő és a SRI vezetője közötti szimbiózis elmélyítése csak növeli a túlkapások és a büntetlenség kísértését”

– olvasható a közleményükben. Ugyanakkor a civilek szerint messze túlmutat az állampolgári kötelezettségek körén, és a polgári szabadságjogok súlyos megsértését jelenti az az előírás, hogy a természetes személyeknek titoktartási kötelezettség mellett támogatniuk kell a SRI-t a feladatai teljesítésében.

A témában több elemző is megszólalt. A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozó Cristian Pîrvulescu politológus a legsúlyosabb problémának azt tartja, hogy az új nemzetbiztonsági törvények gyakorlatilag kivonják a titkosszolgálatokat a parlament ellenőrzése alól. Szerinte elfogadásuk esetén a tervezetek erősítik az eddigi is létező „illiberális tendenciákat”, a „putyinista Oroszország és az orbánista Magyarország” irányába tolják el Romániát.

„Ez egy nagyon nehéz pillanat a román demokrácia számára, hasonló a 2017-es időszakhoz, amikor a kormány elfogadta a 13-as sürgősségi rendeletet. Az a jogszabály a politikusoknak, ez a törvénycsomag pedig a titkosszolgálatoknak biztosít büntetlenséget. A hírszerzők sok kiváltságot élvező kaszttá változnak, és irányíthatják a társadalmat”

– vélekedett az elemző. Andrei Țăranu politológus azt nyilatkozta, hogy számára az új nemzetbiztonsági törvénycsomag a sztálini időszakot idézi, amikor az akkori orosz titkosszolgálatnak, az NKVD-nek teljhatalma volt a polgárok fölött. „Hogyan lehetséges, hogy bizonyos intézmények mentesülnek a jogállamiság alól? Ez nagyon súlyos. Alkotmány- és demokráciaellenes, ha az államfő dönt egy házkutatásról. A CSAT elnökeként az államfőnek a bíróknál nagyobb hatalma lesz” – fejtette ki. Az elemző reményét fejezte ki, hogy ezeket a tervezeteket visszavonják. Azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy kiszivárogtatásukkal az illetékes intézmények csupán a civil társadalom reakcióit kívánták tesztelni.

Megkongatta a vészharangot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is. Az ellenzéki párt elnöke, Cătălin Drulă szerint az új nemzetbiztonsági törvénycsomag a „szekusok köztársaságává” alakítaná át az országot, mert a titkosszolgálatok hatalma alá vonnák a romániai közéletet.

„A polgárok, a vállalatok, a civilszervezetek és a köztisztviselők az alsóbb osztályokba tartoznak majd, az államfő és a titkosszolgálatok pedig a törvény és a demokratikus ellenőrzés felett fognak állni. Klaus Iohannis és a koalíciója Fehéroroszországgal egy szintre akarja helyezni Romániát. Ez súlyos, veszélyes és felelőtlenség!”

– írta Facebook-oldalán az USR elnöke.

Hallgatnak a román kormánypártok

Noha egy hét telt el az új nemzetbiztonsági törvények kiszivárgása óta, a koalíció vezetői érdemben nem foglaltak állást ebben az ügyben. A Hotnews és a Szabad Európa Rádió egymástól függetlenül arról írt, hogy a kormánypártok megkapták a tervezeteket, ám szándékosan hallgatnak róluk. Egy RMDSZ-es forrásunk ezt a hallgatást azzal magyarázta, hogy a koalíció számára kínos a törvénycsomag nyilvánosságra kerülése.

A Képviselőház és a Szenátus közös állandó bizottságának ülése a Román Hírszerző Szolgálat tevékenysége feletti ellenőrzésről – Fotó: Mihai Poziumschi / Agerpres Foto
A Képviselőház és a Szenátus közös állandó bizottságának ülése a Román Hírszerző Szolgálat tevékenysége feletti ellenőrzésről – Fotó: Mihai Poziumschi / Agerpres Foto

„A G4media által kiszivárogtatott tervezetek vélhetően hitelesek, a titkosszolgálatok laboratóriumaiban készülhettek. Nyilvánosságra kerülésükkel balekoknak tűnünk, mert azt a benyomása az embereknek, hogy a közvélemény korábban értesült róluk, mint a kormánypárti politikusok. Én sem zárom ki, hogy kiszivárogtatásukkal a társadalom reakcióit akarták tesztelni a titkosszolgálatok” – jelentette ki.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu újságírói kérdésre mindössze azt nyilatkozta a múlt héten, hogy az új nemzetbiztonsági törvénycsomagért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, és csak a Ciucă-kabinet jóváhagyása után kerülnek a parlamentbe a tervezetek. A PNL szóvivője, Ionuț Stroe pedig azt írta a Facebook-oldalára, hogy olyan fontos témáról, mint a nemzetbiztonság, nem lehet „szövegrészletek és hírfoszlányok” alapján vitatkozni.

„A koalíció csak a belső egyeztetések után fog állást foglalni a törvénycsomagról. Addig nincs értelme beszélni róluk” – közölte a politikus. A Hotnews információi szerint a koalíció mindenesetre azt szeretné, ha a parlament egy július elsején kezdődő, kéthetes rendkívüli ülésszakban vitatná meg a törvénytervezeteket.

RMDSZ: a közvitát nem szabad megspórolni

A májusban létrehozott nemzetbiztonsági szakbizottság RMDSZ-es tagja a frakció múlt heti döntése értelmében Hajdu Gábor képviselő lesz. A csíkszeredai politikus a Transtelexnek megerősítette, hogy a testület még nem tartotta meg az alakuló ülését, és arról nem tudott nyilatkozni, hogy mikor kezdik el törvénytervezetek megvitatását. „A rendkívüli ülésszakról a parlament szintjén még nem született döntés. A tervezetek csak a koalíciós egyeztetések után kerülnek majd az újonnan létrehozott szakbizottsághoz” – magyarázta a képviselő.

Hajdu Gábor elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy az új nemzetbiztonsági törvénycsomagról a parlamentbe kerülése előtt a civilszervezetek is kifejthessék a véleményüket. Szerinte a tervezetek elfogadását valóban sürgeti az ukrajnai háború, de figyelembe kell venni, hogy hosszú távra szólnak.

„A jogalkotásnak átlátható módon kell történnie, a társadalmi vitát nem szabad megspórolni” – jelentette ki. Hozzátette, jómaga az állampolgári jogokat hangsúlyosan előtérbe helyező uniós és az alkotmányos értékeket, és nem utolsósorban az RMDSZ értékrendjét fogja képviselni majd a tervezetek szakbizottsági vitájában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!