Új elnöke van az Alkotmánybíróságnak

2022. június 11. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marian Enachét választották szombaton az alkotmánybíróság új elnökévé, tájékoztat az Agerpres. Az Alkotmánybíróságnak három új tagja, Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei és Bogdan Licu szombaton tette le a hivatali esküt az államfő előtt, ezt követően választották meg titkos szavazással a taláros testület új elnökét.

Az alkotmánybíróság elnöke mandátumának időtartama 3 év, az alkotmánybírák mandátuma pedig 9 évig tart. Klaus Iohannis az ünnepélyes eskületétel után sok sikert kívánt a megújult testületnek.

Marian Enache már a rendszerváltást követően bekerült a politikába, elmondása szerint az alkotmány kidolgozásának folyamatát is végigkövette.

1990 és 1992 között a Nemzeti Megmentési Front (FSN), majd 1996 és 2000 között a PDSR képviselője volt, végül az UNPR-ben politizált lemondásáig.

A 68 éves Enache 1977-ben végezte el a jogi egyetemet, majd 1998-ban doktori fokozatot kapott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!