Új elnöke van az Alkotmánybíróságnak

2022. június 11. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marian Enachét választották szombaton az alkotmánybíróság új elnökévé, tájékoztat az Agerpres. Az Alkotmánybíróságnak három új tagja, Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei és Bogdan Licu szombaton tette le a hivatali esküt az államfő előtt, ezt követően választották meg titkos szavazással a taláros testület új elnökét.

Az alkotmánybíróság elnöke mandátumának időtartama 3 év, az alkotmánybírák mandátuma pedig 9 évig tart. Klaus Iohannis az ünnepélyes eskületétel után sok sikert kívánt a megújult testületnek.

Marian Enache már a rendszerváltást követően bekerült a politikába, elmondása szerint az alkotmány kidolgozásának folyamatát is végigkövette.

1990 és 1992 között a Nemzeti Megmentési Front (FSN), majd 1996 és 2000 között a PDSR képviselője volt, végül az UNPR-ben politizált lemondásáig.

A 68 éves Enache 1977-ben végezte el a jogi egyetemet, majd 1998-ban doktori fokozatot kapott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!