A NATO keleti szárnyának megerősítéséről is tanácskoznak a Bukaresti Kilencek

2022. június 10. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Kilencek államfői tanácskoznak pénteken a Cotroceni-palotában. A csúcstalálkozó házigazdája a B9 két kezdeményezője, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök – tájékoztat az Agerpres.

Az értekezletbe online kapcsolódik be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenbergnek egészségügyi problémák miatt kellett lemondani a németországi és romániai eseményekre szóló meghívásait.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a csúcstalálkozónak különös jelentősége van a jelenlegi biztonsági kontextusban, amelyet Oroszország Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziója, valamint a NATO keleti szárnyán fekvő államokat, de az egész euroatlanti térséget érintő közös és összetett kihívások határoznak meg.

A találkozó napirendjén szerepel a 2022. június 28-30. között Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozó legfontosabb döntéseinek előkészítése, különös tekintettel az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió következményeire és a NATO erre adott válaszlépéseire.

A csúcstalálkozón szó lesz Ukrajna és a keleti szomszédságban levő partnerek ellenálló képességének növelésére irányuló támogatás folytatásáról, valamint a NATO „nyitott kapuk” politikájáról, többek között Finnország és Svédország csatlakozási folyamatával kapcsolatban.

A Bukaresti Kilencek megalakulását Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államelnök kezdeményezte, az első csúcstalálkozóra 2015 novemberében került sor Bukarestben. A B9 tagjai a NATO keleti szárnyán fekvő államok: Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia.