Ion Iliescu elveszítheti a forradalmárigazolványát

2022. június 9. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elveszítheti Ion Iliescu volt államfő a forradalmár státust, miután a kommunista rezsim ellen harcoló személyek érdemeinek elismerésével foglalkozó államtitkárság kezdeményezte a forradalmár igazolványa visszavonását a közigazgatási bíróságon, írja a Hotnews.

Az államtitkárság még a május 31-i ülésén döntött erről az 1989. december 21. elnevezésű forradalmáregyesület kezdeményezése nyomán. A szervezet szerint ugyanis megállapította, hogy a volt államfő nem teljesíti azokat a feltételeket, ami alapján elismerhető, hogy forradalmárként harcolt 1989 decemberében.

A portál azt írja, hogy a döntést meghozó bizottság egyrészt Iliescu önéletrajza, másrészt a rendelkezésre álló sajtóanyagok alapján egyhangúlag megállapította, hogy a volt államfő többfajta vezető tisztséget is betöltött a Román Kommunista Pártban, ami a vonatkozó törvény értelmében összeférhetetlen a forradalmár státussal. Iliescu a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának (PCR) tagja és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (UTC) vezetője volt.

A 92 éves egykori államfő 2017 márciusa óta nem jelent meg nyilvánosság előtt, akkor a Legfőbb Ügyészségre ment kihallgatásra az 1989-es forradalom ügyében. Végül hosszas huzavona után a bukaresti katonai ügyészség 2019-ben emelt vádat Iliescu és több egykori állami vezető ellen az 1989-es forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Iliescu a per egyik tárgyalásán sem jelent meg.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek – szerepel a vádiratban. A legfelsőbb bíróság tavaly a benne talált rendellenességekre hivatkozva jogerős ítélettel visszautalta az ügyészségnek a vádiratot.

Az egykori államfő blogján szokott reagálni a közéleti eseményekre, legutóbb május elején posztolt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!