Ismét akciózik az ingatlanmaffia Temesváron: most a menekültekkel foglalkozó Logs Egyesület volt kénytelen elhagyni a székhelyét

2022. június 7. – 17:25

frissítve

Ismét akciózik az ingatlanmaffia Temesváron: most a menekültekkel foglalkozó Logs Egyesület volt kénytelen elhagyni a székhelyét
Forrás: Képernyőmentés a Google Utcaképből.

Másolás

Vágólapra másolva

Kénytelen elhagyni a Temesvár belvárosához közeli székhelyét a menekültekkel foglalkozó Logs Egyesület, mert roma szomszédjaik halálosan megfenyegették, kövekkel dobálták meg őket – tájékoztat a G4Media az esetről. Az egyesület munkatársai kedden a csendőrség biztosítás mellett hagyták el a bérleményt. Flavius Ilioni Loga, az egyesület elnöke büntetőfeljelentést tett az ügyben.

„Képtelenek voltunk megbirkózni a fenyegetésekkel, amelyeknek kollégáimmal együtt ki voltam téve. Ezek elsősorban engem értek, mert én vagyok az egyesület elnöke. Megpróbáltam beszélni a szomszédokkal, jobb belátásra bírni őket, kompromisszumos megoldást találni. Először azt mondták, hogy minden rendben lesz, aztán betörték az ablakunk, kövekkel dobáltak, és halálos fenyegetéseket kaptunk. Tény, hogy a rendőrség nem tudta garantálni a biztonságunkat. Felhívtuk a 112-t, és büntetőfeljelentést tettünk. A következő napokban aztán telefonon halálos fenyegetéseket kaptunk. Ezt a harcot mi nem tudjuk megvívni, szociális munkások vagyunk, és ez nem is a mi harcunk kellene, hogy legyen. Ez a városvezetés harca, neki kell a törvényeknek érvényt szereznie. Ezt a maffiát valahogy térdre kellene kényszeríteni” – nyilatkozta Flavius Ilioni Loga, a Logs Egyesület elnöke. Elmondása szerint a 16 alkalmazottal működő egyesületnek az ukrajnai háború miatt most nagyon sok dolga van, több mint 1000 menekülttel foglalkoznak, ezért inkább egy másik székhelyet keresnek.

Ezen a videón látható az, ahogyan az elkövetők tárgyakkal, kövekkel dobálják az egyesület székházának ablakát:

„Büntetőfeljelentést tettünk, és eltökélt szándékunk, hogy nem adjuk fel, mert aki halállal fenyeget, és megpróbál bántani, megütni, esetleg megölni, az megérdemli, hogy bíróság elé állítsák” – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A rendőrség képviselője csak annyit közölt a lappal, hogy június 3-án értesítették őket, hogy a gyanú szerint egy 64 éves nő kövekkel és üvegekkel dobálta meg a C. D. Loga utcai épületet, és ezzel betört két ablakot. A rendőrség pedig rongálás megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

Az esetre Dominic Fritz polgármester is reagált a Facebookon. Bejegyzésében elítélte az egyesület munkatárásainak a megfélemlítését, és szerinte az egész közösség számára rossz hír, hogy az egyesület elhagyta az épületet.

„Felháborító, hogy ismét az agresszorok nyerték meg az ügyet. Itt nem egy elszigetelt incidensről beszélünk, hanem az ingatlanmaffia működéséről, amely ilyen módszereket alkalmaz az útjukat akadályozók kiiktatására. A szomszédok megfélemlítése, ahogy a Logs esetében történt, valójában a román állam megfélemlítése. Ezt nem engedhetjük” – írta a polgármester, aki azt is hozzátette, arra kérte a rendőrséget és a Belügyminisztériumot, hogy mindent tegyen meg a tettesek beazonosítása és a vádemelés érdekében.

A temesvári roma ingatlanmaffiáról már számos alkalommal cikkezett a sajtó, például ez a 2016-os cikk a jogerősen elítélt maffiavezér országból való elmenekülését tárgyalja. Összesen 144 temesvári épületet és telket szerzettek meg a megfélemlítés módszerét használva: miután bevásárolták magukat egy épületbe, terrorizálni kezdték a szomszédokat, amíg azok végül a valós értéknél alacsonyabb áron el nem adták lakásaikat nekik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!