Japánsztrájkba kezdtek a kolozsvári bölcsődék alkalmazottai, mert egy átszervezés miatt csökkenne a fizetésük

2022. június 7. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Japánsztrájkot tartanak a kolozsvári bölcsődék dolgozói az ellen a törvény ellen, amely a bölcsődéket áthelyezi az önkormányzat alárendeltségéből az oktatási tárcához, pontosabban ezentúl a megyei főtanfelügyelőségek felelnek ezekért az egységekért. Az átszervezés nemcsak adminisztratív lépés: jelentős fizetéskieséssel és személyzetcsökkentéssel is jár.

A felháborodott szülők petícióban kérik a törvény visszavonását. Jelzésük szerint az átszervezés a gyerekekkel foglalkozó személyzet számának jelentős csökkentését vonná maga után, és bölcsődei egységenként egyetlen egészségügyi asszisztens dolgozhatna. Emellett azt is nehezményezik, hogy a bölcsődei program 10 órásra csökkenne, ez pedig sok dolgozó szülőt hátrányosan érintene.

A kolozsvári bölcsődei rendszernek összesen 423 olyan alkalmazottja van, akit az átszervezés érint.

„A változások a gondozónők és szakácsok jelenlegi bérszintjének 30-40%-os csökkenését és mintegy 50 fős létszámleépítést eredményeznek, de a szülőkkel való együttműködést is érintik” – nyilatkozta Mihaela Duma, a kolozsvári bölcsődei rendszer igazgatója. Elmondása szerint jelenleg a bölcsődei alkalmazottak két váltásban dolgoznak napi 8-8 órát. Egészen kicsi gyerekeket gondoznak, előfordul, hogy már 3 hónapos csecsemőt is beíratnak a bölcsődébe, akik különös figyelmet igényelnek a gondozók részéről.

Az igazgató azt is elmondta, a japánsztrájk a Civitas szakszervezet támogatásával indult, az alkalmazottak a munkahelyük és a bérek eddigi szintjének a megtartását követelik.

Emil Boc polgármester, aki időközben megoldást keresett a problémára, arról számolt be, hogy szóbeli ígéretet kapott a helyzet megoldására az oktatási minisztériumtól, de írásban még nem rögzítették azt. A Știri de Cluj beszámolója szerint a keddi tanácsülésen nyilatkozó városvezető azt mondta, hogy a városháza a helyi költségvetésből pótolná a felmerülő különbözetet, hogy az alkalmazottak az eddigi fizetésüknek megfelelő bérezésben részesüljenek. Boc szerint, ha írásban is megkapják az engedélyt, akkor előirányozzák a bérkiesést pótló összeget. A mintegy 50 alkalmazott munkahelyének a megmentésére is ígéretet tett a polgármester, ezt úgy érné el, hogy néhány bölcsődei egységet az önkormányzat alárendeltségbe tartana.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!