Petícióban kérik a nők jogaiért kiálló civil szervezetek a szüzességi vizsgálatok betiltását Romániában

2022. június 7. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petícióban követelik a nők elleni erőszak megelőzéséért és elhárításáért létrejött VIF nevű csoportot alkotó civil szervezetek a szüzességi vizsgálat eltörlését, amely jelenleg több törvényszéki orvosi egységnél is igényelhető.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a szüzesség egy társadalmi konstrukció, ilyen kivizsgálás alá vetni a lányokat és nőket orvosi szempontból nemcsak fölösleges, hanem megalázó, és amelynek egyedüli célja a szexualitásuk szüleik vagy jövendőbeli férjeik általi ellenőrzés alatt tartása. A petíció szerint a szüzességi vizsgálat a nemi alapú diszkrimináció és erőszak egyik formája, amely megsérti a nők emberi jogait.

A kezdeményező szervezetek ennek a gyakorlatnak egy törvénymódosítással való azonnali betiltását követelik az egészségügyi és igazságügyi tárcáktól, illetve az Országos Törvényszéki Orvosi Intézettől.

Az ENSZ egyébként határozottan elítéli a szüzességi vizsgálat gyakorlatát, mert szerinte ez egy barbár praktika, amely nem áll tudományos alapokon, valójában a nők kényszerítésének egy formája.

A Feminism România Facebook-oldalán megosztott bejegyzéshez rengeteg kifigurázó, nevető emoji érkezett, nevük alapján valószínűleg távol-keleti, fizetett trolloktól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!