Gyerekek vásárlását vagy eladását akár 7 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetnék

2022. június 7. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő egy gyermek vásárlása vagy eladása az örökbefogadási eljárás megkerülésével, az erről szóló törvényjavaslatot kedden fogadta el első házként az szenátus.

Az Agerpres beszámolója szerint a jogszabály az örökbefogadásra vonatkozó 2004/273-as törvényt egészíti ki oly módon, hogy büntethetővé teszi azt a szülőt vagy törvényes gyámot, aki pénzt vagy anyagi előnyöket követel „abból a célból, hogy a gyermek és egy harmadik személy között szülő-gyermek kapcsolat alakuljon ki a szokásos örökbefogadási eljárás alkalmazása nélkül”.

A gyermek pénzért vagy anyagi javakért történő vásárlása vagy eladása az örökbefogadási eljárás megkerülésével 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok megvonásával büntetendő – áll a tervezetben, amelyet első házként szavazott meg a szenátus. A képviselőknek még szavazniuk kell a tervezetről.

A javaslat a közvetítőket is büntetné: a gyermek eladását vagy vásárlását közvetítő személy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntetendő, amennyiben hatályba lép a jogszabály.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!