Tervezet: az iskolaigazgatók dokumentummal kell igazolják, hogy tudnak románul

2022. június 06. – 16:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2011/1-es oktatási törvényt módosító törvénytervezet szerint a kisebbségek nyelvén oktató intézmények vezetői kötelesek dokumentummal igazolni, hogy ismerik és beszélik az állam hivatalos nyelvét – írta meg hétfőn az Edupedu.

A PNL-s és PSD-s képviselők által indított javaslatra az indoklás szerint azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabály a kisebbségi nyelvet kötelezi, a román nyelv ismeretét nem. Ilyen formán az igazgatói feladatok ellátásához nélkülözhetetlen a román nyelvtudás, tekintve, hogy folyamatosan tartani kell a kapcsolatot az állami intézményekkel és jól kell értelmezni a törvényeket is.

A tervezet írói emellett kizárnák a politikai befolyás lehetőségét az iskolaigazgatók kinevezését illetően, azáltal, hogy „a törvény kiiktatja a politikai pártok és egyesületek konzultációs, véleményezési vagy megegyezésre alapuló közbeavatkozását” – áll az indoklásban.

A javaslat szerint az érintett intézményvezetők ezekkel a dokumentumokkal igazolhatják nyelvismeretüket:

  • a felsőfoki végzettséget igazoló diplomán feltüntetett román, illetve anyanyelvi szakirány;
  • azzal az okmánnyal, amellyel az illető személyt a kisebbségi anyanyelvű diákok román nyelv tanítására neveztek ki/helyeztek át;
  • hivatalos nyelvismereti bizonyítvány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!