Tojással és füstbombával támadtak az ellentüntetők a Iaşi Pride résztvevőire

2022. június 5. – 20:10

Tojással és füstbombával támadtak az ellentüntetők a Iaşi Pride résztvevőire
Fotó: Romica Costica/Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Incidensek zavarták meg vasárnap délután a Iaşi Pride-ot: ellentüntetők egy csoportja szentelt vízzel locsolta le, majd tojásokkal és füstbombákkal dobálta meg az LMBTQ közösség jogaiéért tartott felvonulás résztvevőit.

A Rise OUT Egyesület másodszor szervezte meg a Iaşi Pride-ot. A demonstráció gyülekezőhelye az Alexandru Ioan Cuza Egyetem volt, ahonnan több száz személy a városközpontba indult szivárványszínű zászlókat lengetve. A felvonulókat ellentüntetők kis létszámú, de annál hangosabb csoportja kísérte. Többek között azt skandálták, hogy „Iaşi nem Szodoma!”, és időközönként tojásokkal és füstbombákkal dobálták meg a Pride résztvevőit – számolt be a Ziarul de Iași.

A felvonulás megzavarását a helyszínen jelen lévő nagy számú csendőr és rendőr nem volt képes megakadályozni. A Pride résztvevőire támadó személyek közül kettőt előállítottak, és egyenként 2100 lejre bírságolták őket.

Az ellentüntetőket feltüzelhette a Iaşi-i Ortodox Érsekség pénteki közleménye is, amelyben emlékeztettek arra, hogy az ortodox egyház szinódusa korábban a június elseje utáni első vasárnapot a keresztény családok fontos napjává, a „Szülők és a gyermekek vasárnapjává” nyilvánította.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!