Két hét múlva utalja a kormány az alapélelmiszerekre fordítható 250 lejt a rászorulók szociális kártyájára

2022. június 05. – 16:41

Két hét múlva utalja a kormány az alapélelmiszerekre fordítható 250 lejt a rászorulók szociális kártyájára
Fotó: mfe.gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Június 20-a és 24-e között utalják az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető támogatás első részletét – tájékoztatott vasárnap az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium.

Az Agerpres által idézett közlemény szerint az utalványok kiosztása után kezdik el feltölteni a kártyákat, így a támogatás első részlete a június 20-a és 24-e közötti időszakra várható. „A program első szakaszának kiértékelése után a következő részleteket úgy ütemezzük majd, hogy a kedvezményezettek mielőbb felhasználhassák az utalványokat élelmiszer és meleg étel vásárlására” – magyarázta Marcel Ioan Bolos tárcavezető.

A Támogatás Romániának kormányzati program keretében biztosított szociális utalványok kibocsátásának és kiosztásának folyamata június 1-jén kezdődött el. A kéthavonta nyújtandó, egyenként 250 lej értékű támogatásra a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek jogosultak. Több mint 2,5 millió kedvezményezett fog részesülni az összesen 3,1 milliárd lej értékű utalványokból, amelyeket részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Jogosultak a szociális támogatásra az 1500 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem éri az 1500 lejt, azok a legalább kétgyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, azok az egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, továbbá a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülők, valamint a hajléktalan személyek.

A kikézbesített kártyákat kéthavonta egyszer töltik majd fel, négy alkalommal (június-július, augusztus-szeptember, október-november, 2022 decembere – 2023 januárja között). Az így kapott pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek, az utalástól számított egy éven belül.

A kedvezményezettek listáját a munkaügyi minisztérium állítja össze, a jogosultaknak nem kell kérvényezniük a támogatást. A kártyát a Román Posta munkatársai kézbesítik, és kizárólag a partner gazdasági szereplőktől származó élelmiszerek/meleg ételek vásárlására használható. A kártyákat kísérő levélben a kedvezményezettek megtalálják a használati utasítást (beleértve a PIN-kódot is), a partner gazdasági szereplők adatait és egy telefonszámot, amelyet probléma esetén hívhatnak.

Ha a jogosultsági feltételek teljesülnek, de az első kifizetési időszak végéig az érintettek nem kapják meg a kártyát, forduljanak a legközelebbi postahivatalhoz útmutatásért – közölte a szaktárca.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!