Kelemen Hunor: a közösség jövőjének építésében minden magyarnak helye van

2022. június 05. – 11:37

frissítve

Kelemen Hunor: a közösség jövőjének építésében minden magyarnak helye van
Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„A nemzeti összetartozás azt is jelenti számomra, hogy sikeresek leszünk. Sikeresek külön-külön is, a nemzetrészek a saját szülőföldjükön, de sikeresek együtt a Kárpát-medencében és együtt a nagyvilágban” – írta szombaton a Facebook-oldalán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap a nemzeti összetartozás napja a közös nyelv, közös kultúra, a közös emlékezés, a közös remények és a közös kérdések napja is egyben.

A politikus szerint a magyar nemzetközösségnek a következő közös kérdésekre kellene választ adnia:

  • Hogyan tudunk úgy gondolkodni, tervezni, és együtt cselekedni a nemzet jövőjéről, hogy azt ne kizárólag a múlt és különösen ne a 20. század határozza meg?
  • Hogyan lehet úgy együtt tervezni, hogy ne a megváltoztathatatlan tegnap diktálja a lépéseink ritmusát, ne mások akaratlan megbántása, de nem is az abból fakadó túlzott óvatosság szabja meg a cselekvés határait, és hogy mások érzékenységét meg ne sértsük?
  • Hogyan tudunk együtt lenni úgy, hogy több országban élünk, hogyan tudjuk önbizalmunkat és nemzeti büszkeségünket a kellő egyensúllyal, szerénységgel és mértéktartással ápolni?
  • Ki tudjuk-e emelni mindazt, ami más, ami bennünket meghatároz, megadja az arcélünket, és több mint a nyelv, több mint a kultúra, és több mint a közös múlt?

Kelemen Hunor szerint a válasz a transzilvanikumokban rejlik. Szerint az erdélyi magyar közösségnek számba kell vennie mindazt, ami az övé, és meg kell mutatnia másoknak is azt, amire büszke, amit tovább akar adni, és ami a közösséget mások által szerethetővé teszi. „Ami magyar és annál több. Ami nélkül nemcsak mi lennénk szegényebbek, hanem a világ maga is szegényebb lenne” – írta az RMDSZ elnöke.

Bejegyzése végén a politikus reményét fejezte ki, hogy jövőjét az erdélyi magyar közösség képes együtt építeni, és ebben az építkezésben minden magyar embernek helye van.