Macron új politikai alakulatot hozna létre, amelyben Cioloș új pártja, a REPER is helyet kap

2022. június 4. – 12:35

frissítve

Macron új politikai alakulatot hozna létre, amelyben Cioloș új pártja, a REPER is helyet kap
Fotó: Dacian Cioloș Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia államfő új centrista páneurópai politikai alakulat megalkotásán dolgozik, amelyhez az USR-ből nemrég kilépett Dacian Cioloș új pártja, a REPER (Megújítjuk Románia Európai Projektjét) is csatlakozna – írja a Politico.eu.

A kezdeményezés révén Macron a nemrég Renaissance-nak átnevezett La République en Marche szövetségét és más pártokat egyesítene a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) alakulattal.

Macron szövetsége és az ALDE EP-képviselői már most is közösen alkotják a Renew Europe frakciót az Európai Parlamentben, de a javaslat szerint egy, még ennél is átfogóbb, európai ernyőpárt jönne létre. A kezdeményezés jelentősen megnövelné Macron befolyását az európai politikában, és gyakorlatilag a több mint 40 éve alapított ALDE teljes beolvadásához vezetne.

Az új politikai alakulathoz Cioloș új pártján kívül olyan európai centrista pártok is csatlakoznának, mint Edouard Philippe volt francia miniszterelnök pártja, a Horizons, a Lengyelország 2050 vagy az olasz Azione.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!