Macron új politikai alakulatot hozna létre, amelyben Cioloș új pártja, a REPER is helyet kap

2022. június 4. – 12:35

frissítve

Macron új politikai alakulatot hozna létre, amelyben Cioloș új pártja, a REPER is helyet kap
Fotó: Dacian Cioloș Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia államfő új centrista páneurópai politikai alakulat megalkotásán dolgozik, amelyhez az USR-ből nemrég kilépett Dacian Cioloș új pártja, a REPER (Megújítjuk Románia Európai Projektjét) is csatlakozna – írja a Politico.eu.

A kezdeményezés révén Macron a nemrég Renaissance-nak átnevezett La République en Marche szövetségét és más pártokat egyesítene a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) alakulattal.

Macron szövetsége és az ALDE EP-képviselői már most is közösen alkotják a Renew Europe frakciót az Európai Parlamentben, de a javaslat szerint egy, még ennél is átfogóbb, európai ernyőpárt jönne létre. A kezdeményezés jelentősen megnövelné Macron befolyását az európai politikában, és gyakorlatilag a több mint 40 éve alapított ALDE teljes beolvadásához vezetne.

Az új politikai alakulathoz Cioloș új pártján kívül olyan európai centrista pártok is csatlakoznának, mint Edouard Philippe volt francia miniszterelnök pártja, a Horizons, a Lengyelország 2050 vagy az olasz Azione.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!