Első ízben jelöltek nőt az Egyesült Államok romániai nagykövetségének élére

2022. június 04. – 21:24

Első ízben jelöltek nőt az Egyesült Államok romániai nagykövetségének élére
Kathleen Ann Kavalec – Fotó: EBESZ

Másolás

Vágólapra másolva

Kathleen Ann Kavalec lesz az Egyesült Államok romániai nagykövete, a diplomata kinevezését Joe Biden államelnök pénteken jelentette be. Az Egyesült Államok 1880 óta tart fenn külügyi missziót Romániában, eddig egyetlen alkalommal sem nevezett ki női diplomatát ennek élére.

Kavalec az Egyesült Államok Külügyminisztériumának vezető beosztású tagja, jelenleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bosznia-hercegovinai misszióvezetőjeként dolgozik.

Korábban a helyettes államtitkári tisztséget látta el a Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős irodájában. Ezt megelőzően az orosz ügyekkel megbízott hivatalt vezette, és az Egyesült Államok párizsi UNESCO-missziójának helyettes vezetőjeként is tevékenykedett.

Kavalec több segítségnyújtási programot koordinált, de Románia sem idegen terep számára, hiszen az Egyesült Államok Bukaresti Nagykövetségének kulturális ügyekért felelős tisztviselőjeként is dolgozott. Az Egyesült Államok Kijevi Nagykövetségén politikai tanácsosként, a moszkvai nagykövetségen pedig két alkalommal is politikai tisztségviselőként tevékenykedett.

A kaliforniai születésű Kavalec a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen szerzett politikatudományi diplomát, a washingtoni Georgetown Egyetemen pedig külügyi mesterképzést végzett. Beszél románul, spanyolul, portugálul, franciául és oroszul.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!