Romániában továbbra is bocsátanak ki kérésre szüzességi bizonyítványokat

2022. június 3. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában kérésre továbbra is bárkinek bocsátanak ki szüzességi bizonyítványokat – számolt be róla a Dela0.ro oknyomozó oldal. Még mindig több állami törvényszéki orvostani intézet állít ki ilyen iratot, annak ellenére, hogy az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2018-ban kérte ezeknek az igazolásoknak az azonnali betiltását.

Mint a lap írásából kiderül, legalább négy törvényszéki orvostani intézet és 25 megyei törvényszéki orvostani szolgálat továbbra is állít ki ilyen szüzességi bizonyítványt kiskorú lányok vagy nők esetében, holott a nemzetközi szervezetek „fájdalmas, megalázó és traumatizáló” vizsgálatként írjál le.

A kérésre kiállított ilyen dokumentumoknak nincs köze semmilyen bűnügyi nyomozáshoz, amelyek esetében a bűncselekmény megállapításához szükség lehet egy nőgyógyászati vizsgálatra. Amennyiben szexuális agresszió gyanúja áll fenn, az első lépés a rendőrség értesítése, amit aztán – szükség esetén – követhet egy törvényszéki orvos vizsgálat, egy ügyészségi végzés alapján.

A kérésre történő szüzességi vizsgálatnak nincs semmilyen egészségügyi indoka sem, általában olyan szülők kérik, akik meg akarnak győződni a lányuk szüzességéről. Tehát a leggyakoribb esetben egy olyan vizsgálatról van szó, amelynek a páciensek kényszerítés vagy nyomás hatására vetik alá magukat. (Romániában egyébként a vizsgálatot úgy végzik el, hogy megvizsgálják a szűzhártya épségét.)

A Legfelsőbb Törvényszéki Orvostani Tanács 2022 februárjában bocsátott ki egy ajánlást az alárendeltségükbe tartozó intézmények számára, amelyben azt kérik, hogy ezt a fajta vizsgálatot már ne végezzék el kérésre. A lap ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a tanács vezetője, George Cristian Curcă egyben egyben a bukaresti Mina Minovici Törvényszéki Orvostani Intézet igazgatója is. Ez az intézet pedig egyike azoknak, amelyek továbbra is bocsátanak ki kérésre szüzességi bizonyítványt.

A legfelsőbb tanács jelentése alapján a kérésre kiállított szüzességi bizonyítványok 2,3%-át jelentik az évente kiadott bizonylatoknak, ami kb. 400-460 esetet jelentett. Ezeknek a 70%-át az intézetekben, 30%-át pedig a megyei szolgálatoknál állítják ki. Egy szüzességi bizonyítvány ára 40-50 lej.

Mit a szaktárca álláspontja a kérdésben?

Az igazságügyi minisztérium 2021 novemberében kiadott egy állásfoglalást, amelyben azonnali intézkedéseket sürgetett annak érdekében, hogy korlátozza ezt a fajta gyakorlatot, majd ez követően olyan szabályozásokat vezessenek be, amely teljesen beszüntetné. Azóta közel hat hónap telt el, a legfelsőbb tanács ki is küldte az ajánlást, de lényegében semmi sem változott.

Mihai Pașca igazságügyi minisztérium államtitkártól a Dela0.ro megtudta, hogy a gyakorlat végleges megszüntetéséhez a vonatkozó törvénykezés módosítására volna szükség, vagyis a kérésre kiállított szüzességi bizonyítványt ki kellene venni az igénybe vehető törvényszéki orvostani intézeti szolgáltatások közül. George Cristian Curcă elnök álláspontja az ügyben az, hogy az állampolgároknak törvényes joga igénybe venni ezt a „szolgáltatást”, és amíg így van, addig a törvényszéki orvosok nem tagadhatják meg az ilyen jellegű kéréseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!