Ciucă az EPP-kongresszuson: nem halogatható tovább Románia felvétele a schengeni övezetbe

2022. június 02. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă kormányfő az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozását nem lehet tovább halogatni, mivel az ország megfelel az ehhez szükséges technikai kritériumoknak, írja az Agerpres.

Ciucă kifejtette, mint korábban már sokszor, Románia most, a legújabb válságban is bebizonyította, hogy képes ellátni az Európai Unió és a schengeni övezet külső határainak ellenőrzését. Ezt az Európai Bizottság már több mint tíz éve, az Európai Parlament is 'már nagyon régóta' elismeri. „Románia tíz éve vár a schengeni térséghez való csatlakozásra, és úgy gondoljuk, hogy ez a döntés nem halogatható tovább” – jelentette ki a PNL elnöke az EPP kongresszusán.

Beszélt arról is, hogy szükség van az Európai Unió megerősítését célzó konkrét és gyors intézkedésekre. Ezek egyike az Oroszországtól való energiafüggetlenség elérése, amelyet Románia teljes mértékben támogat, és kész hozzájárulni azáltal, hogy a Fekete-tengerből származó hazai földgáz felhasználására összpontosít, illetve új technológiákba ruház be az atomenergia és a megújuló energia terén. Ugyanakkor Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak is segítséget kell nyújtani az energiafüggőség csökkentése érdekében – hangsúlyozta.

Nicolae Ciucă kitért a biztonsági helyzetre is. Kifejtette, a jelenlegi válság ismét kidomborítja az EU és a NATO együttműködésének fontosságát, valamint a védelemre szánt kiadások növelésének szükségességét. Románia már eldöntötte, hogy jövő évben a GDP 2 százalékáról 2,5 százalékára emeli a védelemre szánt költségvetését. Az Európai Uniónak sikerrel kell szembenéznie a jelenkori kihívásokkal, főleg a kiber- és hibrid támadások terén – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő prioritásnak nevezte az élelmiszer-biztonság kérdését is, emlékeztetve, hogy Románia részt vesz az ukrajnai gabonaexport megkönnyítésére irányuló erőfeszítésekben, többek közt infrastrukturális fejlesztések révén.

„Kedves kollégák, a PNL azt szeretné, ha az EPP továbbra is a legnagyobb politikai erő maradna Európában, és biztosíthatom Önöket, hogy én és a Nemzeti Liberális Párt teljes mértékben támogatni fogjuk ezt a célt, és minden tapasztalatunkkal és energiánkkal részt veszünk ennek elérésében” – zárta beszédét Ciucă.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!