Szomorú adatok gyermeknapra: Romániában minden második gyermeket bántalmaznak

2022. június 1. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában minden második gyermeket bántalmaznak, és a gyermekek 41,5%-át fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet gyermeknap alkalmából közölt.

Az adatokból az is kiderül, hogy az Európai Unióban a 15 éven aluli anyák 45%-a romániai. A szervezet szerint Romániában csak 2020-ban 731 lány vált anyává még azelőtt, hogy betöltötte volna a 15-dik életévét.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyermekekkel történő szexuális visszaélés és kizsákmányolás az a negatív társadalmi jelenség, amely a legkevésbé kerül a hatóságok látószögébe egyszerűen azért, mert ezeket az eseteket alig jelentik.

Körülbelül 76 ezerre teszik azoknak a gyermekeknek a számát, akiknek a szüleik külföldön vállaltak munkát, közülük 21 ezer gyermekről egyáltalán nem gondoskodnak a külföldön élő szüleik.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy 2021-ben minden harmadik gyermek szorongással küzdött, és pszichológiai tanácsadásra lenne szüksége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!