Ciucă az Ukrajnával való szolidaritásra kérte a tagállamokat az Európai Néppárt kongresszusán

2022. június 1. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnával vállalt szolidaritásra kérte az európai államokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă román kormányfő az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tartott beszédében – írja az Agerpres tudósítása.

Ciucă arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a jelen történései átírják történelmünket és jövőképünket. „Ukrajna lerohanása háborút jelent az Európai Néppárt valamennyi értéke, valamint közös európai elveink és értékeink – a szabadság, a demokrácia, az alapvető jogok, a jogállamiság – ellen. Szeretnék köszönetet mondani az Európai Néppártnak, amiért egyértelműen kiállt az ukrajnai orosz invázió ellen. Kötelességünk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk Ukrajna támogatására” – hangsúlyozta a román miniszterelnök a Rotterdamban zajló EPP-kongresszuson.

Ciucă beszámolt arról, hogy Románia első perctől kezdve mindent megtett a több mint 1,1 millió ukrajnai menekült megsegítése érdekében, szállást, biztonságot nyújtott számukra. Több mint 85 000 ukrán állampolgár most is Romániában van, közülük 30 000 gyermek; az ország pedig gondjukat viseli, az ukrán gyerekek romániai iskolákba járnak – mondta.

A PNL elnöke a Moldovai Köztársaság uniós tagjelölti státuszának megadása mellett foglalt állást. Felhívta a figyelmet, hogy a Moldovai Köztársaság ambiciózus reformok mellett kötelezte el magát, az EU-párti államfő, Maia Sandu, valamint a kormány és a parlament többsége is a reformok gyakorlatba ültetésén dolgozik. Ugyanakkor Moldova lakosságarányosan a legnagyobb számú ukrán menekültet fogadta be. „Ezért ragaszkodunk hozzá, hogy a Moldovai Köztársaság megkapja a tagjelölti státuszt” – nyomatékosította Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozását nem lehet tovább halogatni, mivel az ország megfelel az ehhez szükséges technikai kritériumoknak. Ciucă kifejtette, mint korábban már sokszor, Románia most, a legújabb válságban is bebizonyította, hogy képes ellátni az Európai Unió és a schengeni övezet külső határainak ellenőrzését. Ezt az Európai Bizottság már több mint tíz éve, az Európai Parlament is 'már nagyon régóta' elismeri. „Románia tíz éve vár a schengeni térséghez való csatlakozásra, és úgy gondoljuk, hogy ez a döntés nem halogatható tovább” – jelentette ki a PNL elnöke az EPP kongresszusán.

Beszélt arról is, hogy szükség van az Európai Unió megerősítését célzó konkrét és gyors intézkedésekre. Ezek egyike az Oroszországtól való energiafüggetlenség elérése, amelyet Románia teljes mértékben támogat, és kész hozzájárulni azáltal, hogy a Fekete-tengerből származó hazai földgáz felhasználására összpontosít, illetve új technológiákba ruház be az atomenergia és a megújuló energia terén. Ugyanakkor Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak is segítséget kell nyújtani az energiafüggőség csökkentése érdekében – hangsúlyozta.

Nicolae Ciucă kitért a biztonsági helyzetre is. Kifejtette, a jelenlegi válság ismét kidomborítja az EU és a NATO együttműködésének fontosságát, valamint a védelemre szánt kiadások növelésének szükségességét. Románia már eldöntötte, hogy jövő évben a GDP 2 százalékáról 2,5 százalékára emeli a védelemre szánt költségvetését. Az Európai Uniónak sikerrel kell szembenéznie a jelenkori kihívásokkal, főleg a kiber- és hibrid támadások terén – hívta fel a figyelmet.

A román kormányfő prioritásnak nevezte az élelmiszer-biztonság kérdését is, emlékeztetve hallgatóságát, hogy Románia részt vesz az ukrajnai gabonaexport megkönnyítésére irányuló erőfeszítésekben, többek közt infrastrukturális fejlesztések révén.

Az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán a következő három évre választják meg a páneurópai politikai alakulat új vezetőségét. Kedd este a német Manfred Webert választották meg a pártelnöki tisztségbe. Szerdán a 10 alelnökkel, főtitkárral és kincstárnokkal válik teljessé a vezetőség.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!