Elfelejthetjük a félévi dolgozatot és átlagot is: bejelentette a közoktatást érintő módosításokat a tanügyminiszter

2022. május 30. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy melyek lesznek azok a legfontosabb módosítások, amelyek a jövő félévtől a közoktatást érintik – számolt be az Edupedu.ro oktatási oldal. Ennek értelmében lemondanak a félévi tanulmányi átlagokról és a félévi dolgozatokról is, csak tanév végi átlagot számítanak majd, az egy tantárgyból szükséges jegyek száma petig N+3 lesz, ahol az N a heti óraszámot jelenti. A tanároknak ugyanakkor nagyobb autonómiájuk lesz abban, hogy az év folyamán kiértékeljék a tanulók teljesítményét. Közlése szerint a módosításokat tartalmazó miniszteri rendeletet kedden bocsátják ki és ezt követően megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben is.

A korábban már bejelentett, tervezett fontos módosítások között szerepel még, hogy az iskolák ősztől csak elektronikus naplókat használhatnak, ugyanakkor ezeket kötelezően ki kell majd nyomtatni és ily módon is archiválni.

Ami a februárra tervezett vakációt illeti, Cîmpeanu azt is elmondta, hogy a többség, vagyis 30 megye döntött úgy, hogy ezt a hónap utolsó hetében adnák ki. Bukarestben és Suceava megyében a hónap második hetét jelölték meg. Argeș, Bihar, Beszterce-Naszód, Călărași, Kolozs, Dâmbovița, Gorj, Hunyad, Teleorman és Prahova megyékben február harmadik hetét adnák ki vakációnak a tanulóknak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!