Az iskolaelhagyás ellen vetné be az Egészséges étel az iskolákban programot a tanügyminiszter

2022. május 30. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészséges étel az iskolákban program országos szinten való bevezetését javasolja a 2022-2023-as tanévtől Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az elképzelés szerint a 2022 és 2027 között futó programot a mezőgazdasági minisztériummal közösen bonyolítanák le – írja az Agerpres.

A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a kezdeményezés az iskolaelhagyást lenne hivatott csökkenteni, így elsősorban a lemorzsolódás szempontjából nagyon és közepes mértékben veszélyeztetett tanintézeteket vonnák be a programba, amellyel az oktatási, mezőgazdasági, egészségügyi, pénzügy-, illetve az európai projektekért és beruházásokért felelős minisztérium képviselőiből álló munkacsoport foglalkozik majd.

Az elképzelés szerint a mezőgazdasági minisztériummal való együttműködés révén hazai termékeket használnának fel az étkeztetéshez.

Az ötéves programra egymilliárd eurót szánnak, az összeg egy részét az államkasszából, másik részét pedig vissza nem térítendő és visszatérítendő uniós alapokból biztosítják.

Az oktatási miniszter beszámolt a több tanintézetben jelenleg is futó, Meleg ételt az iskoláknak kísérleti programról is, amelyre 14 millió eurót különített el a kormány csak a második félévre. Mint mondta, ezt 150 iskolában kellett volna elindítani, de csak 134 tanintézetben valósult meg. Három Bihar megyei, egy Bákó megyei, két Beszterce-Naszód megyei, két bukaresti, két Buzău, két Hunyad, egy Hargita, egy Maros, egy Temes és egy Galac megyei iskolában nem sikerült gyakorlatba ültetni. A legtöbb esetben a közbeszerzés elakadása vagy az ajánlattevők hiánya miatt hiúsult meg a kezdeményezés.

Sorin Cîmpeanu elmondta még, hogy a tantervbe 2023-tól bevezetendő, Életre nevelés elnevezésű tantárgy keretében az egészséges táplálkozásról is tanulni fognak a diákok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!