Tánczos Barna szerint vasárnap este várható az országot sújtó szélsőséges időjárás csúcspontja

2022. május 29. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

lA Romániát sújtó rossz időjárás csúcspontja vasárnap este fog bekövetkezni, és a Román Vízügyi Igazgatóság (ANAR) intervenciós egységeinek készenlétben kell állniuk, a szakembereknek pedig folyamatosan tájékoztatniuk kell a katasztrófavédelmi felügyelőségeket és a helyi hatóságokat a jelenségek alakulásáról – jelentette ki vasárnap délután Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárca honlapján közzétett bejegyzés szerint Tánczos Barna vasárnap összehívta rendkívüli ülésre a minisztérium szintjén létrehozott vészhelyzeti bizottságot, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet frissítette az első- és másodfokú hidrometeorológiai riasztásokat – számolt be az Agerpres.

„A veszély sajnos nem múlt el, a Romániát sújtó rossz időjárás csúcspontja csak ma este fog bekövetkezni. Szeretném, ha nagyon komolyan vennénk ezeket az előrejelzéseket, és azt az eshetőséget is, hogy ma este bizonyos területeken vörös jelzésű árvízriasztást adjunk ki. Az ANAR intervenciós csoportjainak készenlétben kell állniuk, és szakembereinknek folyamatosan tájékoztatniuk kell a katasztrófavédelmi felügyelőségeket és a helyi hatóságokat a jelenségek alakulásáról” – jelentette ki Tánczos.

A meteorológusok csaknem az ország egész területére kiterjesztették a rossz időre vonatkozó riasztásokat, melyek szerint fokozott légköri instabilitásra, bő csapadékra, jégesőre és heves szélre kell számítani. A figyelmeztetések értelmében a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti az 50-90 litert négyzetméterenként.

A hidrológusok első- és másodfokú árvízriasztásokat adtak ki az ország jelentős részére, melyek hétfő délig, illetve éjfélig érvényesek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kiterjesztette vasárnap 12 megyére és a fővárosra a zivatarokra és szélviharokra vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást, míg az ország többi részén – a nyugati részen fekvő négy megye kivételével – elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben az eső miatt.

A szakemberek szerint szombat délután 2 órától hétfő hajnali 3 óráig fokozott légköri instabilitásra, viharos szélre, zivatarokra vonatkozó másodfokú riasztás érvényes Olteniában, Muntenia nyugati és északnyugati, Erdély délnyugati részében, és helyenként a Déli-Kárpátokban.

A lehulló csapadék mennyisége elérheti az 50-90 litert négyzetméterenként, a viharos erejű szél a délután és este folyamán főként a déli országrészekben akár 75-90 kilométer/órás sebességgel fog fújni.

Fehér, Hunyad, Szeben, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu megye, illetve Bukarest áll narancssárga riasztás alatt.

A meteorológusok szerint ugyanakkor szombat délelőtt 10 órától hétfő délelőtt 10 óráig időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás az ország legnagyobb részében. Kivételt képez Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye.

Gyakori villámlásokra, felhőszakadásokra, viharos szélre (a légmozgások sebessége elérheti az 55-75 kilométert óránként, elszigetelten meghaladhatja a 80 kilométert óránként), kisebb kiterjedésű területeken jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert, elszigelten a 40 litert négyzetméterenként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!