Ha a kollégái úgy döntenek, 2023-tól „gond nélkül” vállalná a kormányfői feladatokat Marcel Ciolacu

2022. május 29. – 17:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap kijelentette, neki 'a legkisebb gondja sincs' azzal, hogy 2023-ban átvegye a miniszterelnöki tisztséget, ha párttársai ekként döntenek, és őt akarják a tisztségre – tudósít az Agerpres.

„Ha párttársaim úgy döntenek, hogy én vegyem át majd a miniszterelnöki tisztséget, nekem a legkisebb gondom sincs ezzel. (...) Van egy politikai megállapodásunk. Nem tudom, hogy én leszek-e a kormányfő, vagy sem. De ismétlem, ha kollégáim akarják, én vállalom ezt a kihívást. Emiatt is örvendek annak, hogy napi szinten beszélek az aktuális dolgokról Nicolae Ciucă kormányfővel. Feltételezem, hogy a rotációt követően is fennmarad ez a hozzáállás” – fejtette ki Ciolacu a Prima TV egyik műsorában.

Arra a kérdésre, hogy fennáll-e az a lehetőség, hogy a PSD 2023-ban is Nicolae Ciucă jelenlegi miniszterelnököt támogassa, Marcel Ciolacu így válaszolt: 'Nem, van egy politikai megállapodásunk. Ha nem ő lenne a PNL elnöke, lehetséges, hogy akár ez is szóba jöhetett volna. Jelen pillanatban kizárt, hogy a PSD nem követeli magának a kormányfői tisztséget 2023-ban'.

Ami pedig azt a lehetőséget illeti, hogy induljon a következő államelnöki választásokon, Marcel Ciolacu azt mondta, hogy még nem hozott döntést ezen a téren, és nem is gondolkodott el mélyen ezen a dolgon. Rámutatott, nagyon sok pártkollégája lenne nagyon alkalmas erre a tisztségre, és megemlítette Alexandru Rafila, Sorin Grindeanu és Gabriela Firea nevét. Hangsúlyozta, a PSD-ben hosszú idő óta először vetődött fel, hogy nem feltétlenül a pártelnöknek kell az alakulat államfőjelöltjének lennie.

Ugyanakkor elismételte, hogy a szociáldemokraták kormányra lépése helyes döntés volt, és állítása szerint a jelenlegi koalíció legnagyobb előnye, hogy „a román lakosság által elvárt paramétereken belül működik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!