Külhoni románság napja: a határon túl élő románoknak üzent Iohannis és Ciucă is

2022. május 29. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

A külhoni románság napja alkalmából főleg a külföldön dolgozó román vendégmunkásoknak üzent Klaus Iohannis államfő vasárnap, Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig a határon túli román kisebbségi közösségeket is megemlítette köszöntőjében, számolt be az MTI.

Az elnök szerint május utolsó vasárnapja a szülőföldjük szeretetét szívükben hordozó, határon túl élő románok ünnepe, akiket egy erős, a történelmi viharok közepette is méltósággal megőrzött nemzeti identitás köt össze. Iohannis rendkívül fontosnak nevezte azokat a bukaresti kormányprogramokat, amelyek a külföldön élő románok hazatérését szolgálják. Úgy vélte: Románia növekvő gazdasági potenciálja, a külföldi befektetők itteni megtelepedése sok külföldön dolgozó románt arra késztet, hogy visszatérjen.

„Csak együtt tudunk olyan erős és virágzó Romániát építeni, amilyet valamennyien szeretnénk” – zárta köszöntőjét az államfő.

Nicolae Ciucă miniszterelnök rámutatott: május utolsó vasárnapját azoknak a külhoni románoknak szentelik, akik ősi gyökereik, hagyományaik és kulturális identitásuk révén lelkileg Romániához kötődnek, akkor is ha a határon túl születtek, élnek vagy dolgoznak.

„Több millió román él az országhatárokon kívül. A kormány tevékenységének középpontjában a románok állnak, bárhol is éljenek”

– szögezte le üzenetében a miniszterelnök.

Rámutatott: a külhoni románságért felelős kormányhivatal a történelmi román közösségek nemzeti identitásának megőrzését támogatja oktatási és kulturális programok révén, másfelől a kormány azon dolgozik, hogy biztosítsa valamennyi külföldön élő román jogait és teljes hozzáférését a korszerű digitális ügyintézéshez.

Ciucă megemlítette: a bukaresti kormány megtette az első lépéseket a külhoni románok visszatérését elősegítő, 777 millió lejes (62 milliárd forint) támogatási program életbe léptetése érdekében, amelyekkel romániai vállalkozások beindítására ösztönzik hazatérő honfitársaikat. A román kormány ugyanakkor azt akarja, hogy a fogadó országok tartsák tiszteletben azokat a jogokat, amelyek – saját jogrendjük alapján – megilleti az ott dolgozó románokat. „Kiállunk valamennyi külhoni román mellett” – szögezte le a miniszterelnök.

Romániában 2015 óta május utolsó vasárnapján ünneplik a külhoni románság napját. Az uniós csatlakozás óta eltelt másfél évtizedben többmillió román állampolgár hagyta el szülőföldjét és költözött Nyugatra. Romániának csaknem 23 millió állampolgára van, a statisztikai hivatal becslése szerint azonban állandó lakossága 19 millióra csökkent.