Még mindig háborognak Novák Katalin látogatása miatt, egy PSD-s politikus szerint a román állam hibázott

2022. május 28. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szakmaiatlanságról és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a román állami intézmények Novák Katalin köztársasági elnök romániai látogatása kapcsán – véli a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Titus Corlăţean.

Az Agerpres tudósítása szerint a szociáldemokrata párti politikus egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a román állam politikai és diplomáciai szinten is rosszul kezelte a magyar köztársasági elnök látogatását.

Hangsúlyozta, a frissen megválasztott Novák Katalinnak „a szabályoknak megfelelően” előbb hivatalos vagy munkalátogatást kellett volna tennie Romániában, amelynek magában kellett volna foglalnia egy megbeszélést Klaus Iohannis államfővel, és csak ezután következhetett volna a magánlátogatás.

„Ez sajnos nem így történt, és ezért elsősorban a román elnöki hivatal és Klaus Iohannis államfő a felelős, mert megengedték, hogy erre a zavaró szimbolisztikával is telített erdélyi magánlátogatásra sor kerüljön” – fogalmazott.

A politikus szerint Bukarestnek diplomáciai úton, „diszkréten” Budapest értésére kellett volna adnia, hogy a látogatás ebben a formában „nem alkalmas”. Hozzátette, a román állam hibázott, amikor lehetővé tette ezt a látogatást, amelyen „a román nemzetet és a román államot igen zavaró tényezők merültek fel”.

„Ha valaki Romániába jön, és Magyarország elnökeként valamennyi magyar elnökének vallja magát, azt állítja, hogy minden magyart képvisel, beleértve a román állampolgárságú és Romániában élő magyarokat is, az politikailag elfogadhatatlan, és erre megfelelő választ kellett volna adni” – nyomatékosította, hozzátéve, mindez az illetékes intézmények gyengeségéről és szakmaiatlanságáról árulkodik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!