Még mindig háborognak Novák Katalin látogatása miatt, egy PSD-s politikus szerint a román állam hibázott

2022. május 28. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szakmaiatlanságról és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a román állami intézmények Novák Katalin köztársasági elnök romániai látogatása kapcsán – véli a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Titus Corlăţean.

Az Agerpres tudósítása szerint a szociáldemokrata párti politikus egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a román állam politikai és diplomáciai szinten is rosszul kezelte a magyar köztársasági elnök látogatását.

Hangsúlyozta, a frissen megválasztott Novák Katalinnak „a szabályoknak megfelelően” előbb hivatalos vagy munkalátogatást kellett volna tennie Romániában, amelynek magában kellett volna foglalnia egy megbeszélést Klaus Iohannis államfővel, és csak ezután következhetett volna a magánlátogatás.

„Ez sajnos nem így történt, és ezért elsősorban a román elnöki hivatal és Klaus Iohannis államfő a felelős, mert megengedték, hogy erre a zavaró szimbolisztikával is telített erdélyi magánlátogatásra sor kerüljön” – fogalmazott.

A politikus szerint Bukarestnek diplomáciai úton, „diszkréten” Budapest értésére kellett volna adnia, hogy a látogatás ebben a formában „nem alkalmas”. Hozzátette, a román állam hibázott, amikor lehetővé tette ezt a látogatást, amelyen „a román nemzetet és a román államot igen zavaró tényezők merültek fel”.

„Ha valaki Romániába jön, és Magyarország elnökeként valamennyi magyar elnökének vallja magát, azt állítja, hogy minden magyart képvisel, beleértve a román állampolgárságú és Romániában élő magyarokat is, az politikailag elfogadhatatlan, és erre megfelelő választ kellett volna adni” – nyomatékosította, hozzátéve, mindez az illetékes intézmények gyengeségéről és szakmaiatlanságáról árulkodik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!