Az amerikai szenátus küldöttével tárgyalt Ciucă: az atomenergia és az ukrán gabona voltak a fő témák

2022. május 28. – 20:09

Az amerikai szenátus küldöttével tárgyalt Ciucă: az atomenergia és az ukrán gabona voltak a fő témák
Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök szombaton fogadta az Amerikai Egyesült Államok szenátusának Robert Portman vezette küldöttségét, a találkozó során az atomenergetikai beruházások amerikai támogatásáról és a Románia által az ukrán gabona exportálásának megkönnyítésére felajánlott segítségről tárgyaltak, tájékoztat az Agerpres a kormány közleményére hivatkozva.

A kormány közleménye szerint Románia és a régió biztonsági helyzete is napirenden volt az orosz-ukrán háború okozta körülmények miatt.

„A román miniszterelnök ismertette az ukrán exporttal kapcsolatos problémákat, illetve Románia erőfeszítéseit a veszélyeztetett országok, különösen a közel-keleti és észak-afrikai országok élelmezésbiztonságának támogatására, valamint az ukrán gazdaság életképességének fenntartására” – olvasható a közleményben.

Ciucă elmondta, Románia felajánlotta a konstancai és a galaci kikötőt, illetve vasúthálózatát és országúthálózatát is erre a célra.

Robert Portman szenátor megköszönte Románia erőfeszítéseit, és hangsúlyozta, az általa képviselt Ohio államban jelentős román és ukrán közösségek élnek.

Emiatt az amerikai szenátor szívügye, hogy segítse hazánkat az atomenergia-projektek finanszírozásában, de a gabonaszállítás és a mezőgazdasági beruházások területén is. Robert Portman emellett támogatja az amerikai katonai jelenlétet a NATO keleti szárnyán, és véleménye szerint a Fekete-tenger térsége stratégiai fontossággal bír a szövetségesek biztonsága szempontjából.

A szenátor kifejtette továbbá, hogy az USA nagyra értékeli Románia energiafüggetlenséggel kapcsolatos döntéseit.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy Ukrajna győzelmet arasson az orosz katonai agresszió által kiváltott háborúban, „elengedhetetlen a Nyugat egysége”, különösen arra vonatkozóan, hogy „támogatást nyújt mindazon államoknak, amelyek még mindig függnek” az orosz energiahordozóktól.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy a keleti szárny komoly katonai megerősítése, valamint a jelentős amerikai és szövetséges jelenlét biztosítása elengedhetetlen a megfelelő védelmi pozíció és az elrettentés fenntartásához a térségben – szögezi még le a kormány.

"Az Egyesült Államok számára nem létezik erősebb barát Romániánál. Szövetségesek és barátok vagyunk.

Most, amikor a régió nehéz körülményeknek van kitéve, amikor Oroszország agresszíven nyilvánul meg a régióban, ez a barátság fontosabb, mint valaha. Minden amerikai nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy hálásak vagyunk, mert Románia több mint egymillió ukrán menekültet fogadott' – állította a találkozót követően a sajtónak nyilatkozó szenátor, aki szerint a román lakosság példásan viselkedett. Portman azt is megemlítette, hogy találkozott a román gazdasági miniszterrel és a külügyminisztérium képviselőivel is.

Portman értékelte azt is, ahogyan Románia közvetlen módon is segíti Ukrajnát. Üdvözölte azt is, hogy Románia úgy döntött, bruttó hazai termékének (GDP) 2,5 százalékát fordítja a védelemre, leszögezve, az Egyesült Államok számára ez nem csupán a Romániával való kapcsolat perspektívájában fontos, hanem azért is, mert Románia ezzel példát mutat a NATO többi tagországának.

A szenátor a nukleárisenergia-beruházások amerikai támogatásáról is beszélt, kiemelve, hogy a kis moduláris (small modular reactor – SMR) atomreaktorok jó megoldást jelentenek az energiaellátásra, mivel magas szintű technológiát alkalmaznak, ezért nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a régi technológiával készült reaktorok.

Portman beszélt még arról, hogy az egész régiónak érdeke Ukrajnát támogatni, mivel ha az oroszok nyerik meg a háborút, fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktust átterjesztik más területekre, Transznisztriára és a Moldovai Köztársaságra, sőt Romániára is. Ugyanakkor hangsúlyozta a NATO-n belüli egység fontosságát, és meggyőződését fejezte ki, hogy ha a szövetség egységes marad, akkor az oroszok idővel tárgyalóasztalhoz ülnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!