Fenntartható fejlődési szakértőt alkalmazhatnak mostantól az önkormányzatok

2022. május 27. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fenntartható fejlődési szakértő új közigazgatási szakma lett Romániában. Az új szakma létrehozásáról szóló rendelkezés megjelent Románia Hivatalos Közlönyében – tudósít az RMDSZ közeleménye. Ennek értelmében a fenntartható fejlődésért konkrét felelősséggel rendelkező központi és helyi önkormányzatoknak lehetősége van a fenntartható fejlődési szakértő funkció létesítésére.

Ezeket a módosításokat a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya kezdeményezte, Borbély László államtanácsos koordinálásával.

„Románia az első európai uniós ország, ahol létezik ez a foglalkozási szabvány. Jelenleg a központi közigazgatás 150 alkalmazottja vesz részt a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia által lebonyolított egyetem utáni szakértői képzésen. Az Országos Helyreállítási Terven, a PNRR-n keresztül szeretnénk elérni országos szinten a 2000 fős képzett szakember-létszámot.

A közigazgatási törvénykönyv módosításai révén minden, ezen a területen felelős közintézmény lehetőséget kap arra, hogy közvetlen felelősségi köröket jelöljön ki a fenntartható fejlődés kapcsán. Bár egy olyan intézkedésről beszélünk, amely közvetlenül a közigazgatásnak szól, de a változás a magán- és non-profit szervezetek támogatását is jelenti, ahol egyre nő az érdeklődés a fenntartható fejlődés iránt, hiszen tudni fogják, kihez kell fordulni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben. Bízom benne, hogy a közigazgatás szakképzése ezen a kihívásokkal teli területen meghatározó lesz a Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiájának sikeres megvalósítása szempontjából” – mondta Borbély László.

A foglalkozási szabvány és az első szakértői képzések az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg, az Adminisztratív Kapacitás 2014-2020 Operatív Programon keresztül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!