Fenntartható fejlődési szakértőt alkalmazhatnak mostantól az önkormányzatok

2022. május 27. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fenntartható fejlődési szakértő új közigazgatási szakma lett Romániában. Az új szakma létrehozásáról szóló rendelkezés megjelent Románia Hivatalos Közlönyében – tudósít az RMDSZ közeleménye. Ennek értelmében a fenntartható fejlődésért konkrét felelősséggel rendelkező központi és helyi önkormányzatoknak lehetősége van a fenntartható fejlődési szakértő funkció létesítésére.

Ezeket a módosításokat a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya kezdeményezte, Borbély László államtanácsos koordinálásával.

„Románia az első európai uniós ország, ahol létezik ez a foglalkozási szabvány. Jelenleg a központi közigazgatás 150 alkalmazottja vesz részt a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia által lebonyolított egyetem utáni szakértői képzésen. Az Országos Helyreállítási Terven, a PNRR-n keresztül szeretnénk elérni országos szinten a 2000 fős képzett szakember-létszámot.

A közigazgatási törvénykönyv módosításai révén minden, ezen a területen felelős közintézmény lehetőséget kap arra, hogy közvetlen felelősségi köröket jelöljön ki a fenntartható fejlődés kapcsán. Bár egy olyan intézkedésről beszélünk, amely közvetlenül a közigazgatásnak szól, de a változás a magán- és non-profit szervezetek támogatását is jelenti, ahol egyre nő az érdeklődés a fenntartható fejlődés iránt, hiszen tudni fogják, kihez kell fordulni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben. Bízom benne, hogy a közigazgatás szakképzése ezen a kihívásokkal teli területen meghatározó lesz a Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiájának sikeres megvalósítása szempontjából” – mondta Borbély László.

A foglalkozási szabvány és az első szakértői képzések az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg, az Adminisztratív Kapacitás 2014-2020 Operatív Programon keresztül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!