Négyévesre bővítik az alapképzést az előadó-művészeti egyetemeken

2022. május 26. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Három évről négy évre bővítik az alapképzés időtartamát az előadó-művészeti egyetemi karokon – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtökön.

A kormány egy sor felsőoktatással kapcsolatos rendeletet fogadott el, az egyik fontos része a színészképzést érintő módosítás.

„Ezzel egy lépést tettünk az európai felsőoktatásban zajló folyamatokhoz való igazodás felé”– mondta a miniszter a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az érintett egyetemek már a következő tanévtől megpróbálhatják gyakorlatba ültetni ezt az intézkedést, és felvételit hirdethetnek a 4 éves alapképzésre.

A sürgősségi kormányrendelet egyéb pontjai

  • jogi keretet teremtettek arra, hogy az oktatási minisztérium egységes nyilvántartási rendszere összekapcsolható, interoperábilis legyen más intézmények adatbázisával;
  • a következő tanévtől az egyetemeknek lehetőségük lesz tevékenységük egy részét online végezni;
  • ugyancsak csütörtökön fogadták el az országos tantárgyversenyek díjazottjainak járó pénzjutalom növelését: első helyezést elérő tanulók 1000 lejes, a második helyezettek 700 lejes, a harmadik helyezettek 500 lejes pénzdíjban részesülnek, a dicséretért pedig 300 lej jár majd.

Az oktatásügyi miniszter a sajtótájékoztatón kifejtette, mostantól külön jogi keret rendelkezik az ukrajnai diákok beiratkozásának lehetőségeiről, akik így az országos képességvizsgán való részvétel nélkül felvételizhetnek a romániai középiskolákba, mivel kivételesen külön helyeket biztosítanak a számukra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!