Fejér László Ödön és Kulcsár-Terza József RMDSZ-ből való kizárását kérte Dan Tanasă

2022. május 26. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dan Tanasă AUR-os képviselő, a magyarellenes tevékenységéről elhíresült blogger a parlamentben interpellált és az RMDSZ elhatárolódását kérte, továbbá azt, hogy zárják ki a szövetségből Fejér László Ödön szenátort és Kulcsár-Terza József képviselőt, amiért jelen voltak azon az ünnepségen, ahol Vasvári Pál-díjjal tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt – számolt be a Háromszék napilap.

Dan Tanasă interpellációjában kifejtette: kollégái román állampolgárok, így vélhetően érdekli őket, hogy terrorizmus vádjával elítélt két román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyt – akik börtönben is voltak emiatt – egy magyarországi civil szervezet kitüntetett, az eseményre a román állam egyik intézményében, a kézdivásárhelyi művelődési házban került sor.

„Az eseményen a román állam két hivatalossága is jelen volt, akik az RMDSZ tagjai. Nyilvánosan felszólítom az RMDSZ-t, hogy határolódjon el a terrorizmus miatt elítéltek kitüntetésétől, ugyanakkor kérem, hogy zárják ki az eseményen jelen lévő két hivatalosságot a szövetségből” – mondta a képviselő. Kulcsár-Terza József egyébként nem tagja az RMDSZ-nek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt május 20-án tüntették ki. A két kézdivásárhelyi férfit 2018-ban öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bukaresti Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Az erdélyi magyar nyilvánosság egy jelentős része már az elejétől fogva koncepciós perként tekintett az eljárásra, végül 2021-ben sikerült kiszabaduljanak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!