Fejér László Ödön és Kulcsár-Terza József RMDSZ-ből való kizárását kérte Dan Tanasă

2022. május 26. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dan Tanasă AUR-os képviselő, a magyarellenes tevékenységéről elhíresült blogger a parlamentben interpellált és az RMDSZ elhatárolódását kérte, továbbá azt, hogy zárják ki a szövetségből Fejér László Ödön szenátort és Kulcsár-Terza József képviselőt, amiért jelen voltak azon az ünnepségen, ahol Vasvári Pál-díjjal tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt – számolt be a Háromszék napilap.

Dan Tanasă interpellációjában kifejtette: kollégái román állampolgárok, így vélhetően érdekli őket, hogy terrorizmus vádjával elítélt két román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyt – akik börtönben is voltak emiatt – egy magyarországi civil szervezet kitüntetett, az eseményre a román állam egyik intézményében, a kézdivásárhelyi művelődési házban került sor.

„Az eseményen a román állam két hivatalossága is jelen volt, akik az RMDSZ tagjai. Nyilvánosan felszólítom az RMDSZ-t, hogy határolódjon el a terrorizmus miatt elítéltek kitüntetésétől, ugyanakkor kérem, hogy zárják ki az eseményen jelen lévő két hivatalosságot a szövetségből” – mondta a képviselő. Kulcsár-Terza József egyébként nem tagja az RMDSZ-nek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt május 20-án tüntették ki. A két kézdivásárhelyi férfit 2018-ban öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bukaresti Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Az erdélyi magyar nyilvánosság egy jelentős része már az elejétől fogva koncepciós perként tekintett az eljárásra, végül 2021-ben sikerült kiszabaduljanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!