Szerdán ismét a kormánypalota előtt tiltakoznak a tanügyi alkalmazottak

2022. május 25. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájkőrséget tartanak szerdán a tanügyi alkalmazottak a bukaresti Victoriei téren, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy meg kell oldani a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó oktató és kisegítő személyzet bérproblémáit. Mintegy 500 szakszervezeti tagot várnak a megmozdulásra – adta hírül az Agerpres.

Az oktatási intézmények jelentős része kisegítő személyzet hiánnyal küzd. Emellett a kisegítő személyzet továbbra sem részesül a munkakörülmények miatt járó bérpótlékokban; a túlórákat pedig, amiket a személyzethiány miatt kénytelenek végezni, nem fizetik ki nekik. A kisegítő személyzet alapfizetését a 2017/153-as kerettörvény első mellékletének előírásai szerint, nem pedig a 8. melléklet előírásai szerint kell szabályozni – olvasható a szakszervezetisek közleményében.

Emlékeztetnek, hogy az ágazat dolgozói 2020 szeptemberétől lettek volna jogosultak a 2017-ben elfogadott bértörvényben rögzített fizetésemelésre, de a kormány elhalasztotta ezt az intézkedést.

Rámutatnak arra is, hogy jelenleg a tanügyi személyzet az egyetlen közalkalmazotti kategória, amely nem részesül munkakörülményekért járó pótlékban, mivel az elmúlt években a kormány bérpolitikája az volt, hogy a pótlékok összegét a 2017/153-as törvény hatályba lépése előtti szinten maximálta, és a 2018/34-es, illetve a 2017/569-es kormányhatározat alkalmazhatatlanná vált.

A tiltakozó akciót a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség szervezi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!