Júniusban tárgyalnak újra Románia Schengen-övezethez való csatlakozásáról

2022. május 25. – 16:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság felszólította az Európai Tanácsot, hogy fogadják el azokat a határozatokat, melyek révén Horvátország, Románia és Bulgária Schengen-övezethez csatlakozhat, figyelembe véve, hogy a tagországok teljesítették a szükséges kritériumokat – áll a testület legújabb, a schengeni zóna helyzetét tárgyaló, 2022-es jelentésben.

Ugyanitt kifejtik, hogy Ciprusra is vonatkozni fog mindez, amint a schengeni értékelési folyamatokat sikeresen lezárják.

A jelentésben felsorolták továbbá a 2022–2023-as időszakra vonatkozó kiemelt intézkedéseket, amelyekkel nemzeti és európai szinten egyaránt foglalkozni kell:

  • új informatikai hálózatok architektúrájának kialakítása és ezek hatékony együttműködésének az elérése;
  • valamennyi utazó szisztematikus ellenőrzésének biztosítása a külső határokon;
  • annak biztosítása, hogy a Frontex (az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) teljes mértékben kihasználja a megbízatása által kínált lehetőségeket,
  • minden tartós belső határellenőrzés megszüntetése, valamint a felülvizsgált Schengeni határellenőrzési kódex elfogadása.

„További erőfeszítésekre van szükség különösen a visszaküldés és a Schengeni Információs Rendszer területén. A belső határellenőrzés nélküli térségben ugyanis elengedhetetlen a tagállamok közötti szoros rendőrségi együttműködés, valamint a nagy méretű információs rendszerek, nevezetesen a Schengeni Információs Rendszer hatékony végrehajtása, illetve a hatékony visszaküldési politika és közös vízumpolitika”– áll a jelentésben.

A schengeni rendszer helyzetéről szóló jelentés alapul szolgál majd az európai parlamenti képviselők és a belügyminiszterek megbeszéléseihez a június 2-i schengeni fórumon, illetve a Schengen Tanács június 10-i ülésén.