Újra kiszavazták Cristi Danileţet a bírói karból

2022. május 25. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszor is kizárta a bírói karból Cristi Danileţ kolozsvári bírót a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) – közölte szerdán az Agerpres.

Az indok ezúttal, hogy politikai jellegű közéleti tevékenységet gyakorolt, ezért kell távoznia a Kolozs megyei törvényszék bírájának.

A bíró Facebookon reagált a történtekre. Magyarázata szerint ő két alapítványnak a tagja, melyek nyílt kritikát fogalmaztak meg a kormányzati pártokkal szemben.

„(…) tartózkodtam a közlemény kiadásának megszavazásától, ugyanakkor nem írtam alá és nem terjesztettem. Nem a CSM hatásköre, hanem a törvény szabja meg, hogy melyek a politikai entitások: ezek a politikai pártok, választási szövetségek, politikai szövetségek, valamint olyan civil szervezetek, melyek kisebbségi jelölteket indítanak. Az én esetemben ezek közül egyik sem áll fent” – írta Danileţ.

Kifejti itt, hogy gyakorlatilag egy tudományos dolgozatot írt az oktatásról, melyet az egyik alapítvány által adott ki, a másik „bűn”, hogy olyan személyekkel találkozott, akik abba a szervezetbe tartoznak, amelyet a CSM politikai alakulatnak nyilvánított – fűzte hozzá.

Danileţet már 2021-ben is kizárták a bírói karból, akkor a TikTok videómegosztó felületen általa közzétett két filmecske miatt. Az egyik felvételen a sövényt nyírta a háza mellett, a másikon egy medencét tisztított. A kolozsvári bíró fellebbezett, mivel a tartalmaknak nincs közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz.

„Ez az én magánéletem, amiért senkinek nem tartozom beszámolóval. A tanács döntése értelmében »az igazságszolgáltatást sértő viselkedésem« miatt rótták ki ezt a szankciót. A döntés többségi szavazással született, mivel a Legfelsőbb Tanács néhány tagja mégiscsak úgy találta, hogy az általam felvetett szabálytalanságok az Igazságügyi Felügyelőség által lefolytatott vizsgálat módjával kapcsolatban valósak voltak” – írta Danileţ 5 hónappal ezelőtt, szintén a Facebookon.

Cristi Danileţnek ezúttal is, 15 nap áll a rendelkezésére, hogy a tanács döntése ellen fellebbezést nyújtson be.