Újra kiszavazták Cristi Danileţet a bírói karból

2022. május 25. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszor is kizárta a bírói karból Cristi Danileţ kolozsvári bírót a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) – közölte szerdán az Agerpres.

Az indok ezúttal, hogy politikai jellegű közéleti tevékenységet gyakorolt, ezért kell távoznia a Kolozs megyei törvényszék bírájának.

A bíró Facebookon reagált a történtekre. Magyarázata szerint ő két alapítványnak a tagja, melyek nyílt kritikát fogalmaztak meg a kormányzati pártokkal szemben.

„(…) tartózkodtam a közlemény kiadásának megszavazásától, ugyanakkor nem írtam alá és nem terjesztettem. Nem a CSM hatásköre, hanem a törvény szabja meg, hogy melyek a politikai entitások: ezek a politikai pártok, választási szövetségek, politikai szövetségek, valamint olyan civil szervezetek, melyek kisebbségi jelölteket indítanak. Az én esetemben ezek közül egyik sem áll fent” – írta Danileţ.

Kifejti itt, hogy gyakorlatilag egy tudományos dolgozatot írt az oktatásról, melyet az egyik alapítvány által adott ki, a másik „bűn”, hogy olyan személyekkel találkozott, akik abba a szervezetbe tartoznak, amelyet a CSM politikai alakulatnak nyilvánított – fűzte hozzá.

Danileţet már 2021-ben is kizárták a bírói karból, akkor a TikTok videómegosztó felületen általa közzétett két filmecske miatt. Az egyik felvételen a sövényt nyírta a háza mellett, a másikon egy medencét tisztított. A kolozsvári bíró fellebbezett, mivel a tartalmaknak nincs közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz.

„Ez az én magánéletem, amiért senkinek nem tartozom beszámolóval. A tanács döntése értelmében »az igazságszolgáltatást sértő viselkedésem« miatt rótták ki ezt a szankciót. A döntés többségi szavazással született, mivel a Legfelsőbb Tanács néhány tagja mégiscsak úgy találta, hogy az általam felvetett szabálytalanságok az Igazságügyi Felügyelőség által lefolytatott vizsgálat módjával kapcsolatban valósak voltak” – írta Danileţ 5 hónappal ezelőtt, szintén a Facebookon.

Cristi Danileţnek ezúttal is, 15 nap áll a rendelkezésére, hogy a tanács döntése ellen fellebbezést nyújtson be.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!