Megszavazta a szenátus: legyen egy 33%-os minimális képviseleti kvóta a nők (és férfiak) számára a pártok jelöltlistáin

2022. május 24. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus által első megkeresett házként hétfőn elfogadott jogszabálytervezet értelmében a politikai pártok által javasolt jelöltlistáknak biztosítaniuk kell a nők és férfiak kiegyensúlyozott képviseletét a parlament két kamarájában, emiatt a nemek megoszlása terén a minimális képviseleti kvótát a jelöltek teljes számának legalább 33%-ában állapítják meg – írja az Agerpres.

A 2015/208-as törvényt módosító javaslat elfogadása mellett 83, ellene 11 szenátor voksolt, három törvényhozó tartózkodott.

Az előírás minden olyan jelöltlistára érvényes, amelyen háromnál több személy szerepel. A listákat úgy kell összeállítani, hogy a javasolt jelöltek teljes számából a nők és férfiak számára egyaránt 33%-os minimális képviseleti kvótát biztosítsanak. Például egy férfi jelöltet két női jelölt kövessen a listán, majd ismét egy férfi következzen; vagy fordítva – írja elő a tervezet, amelyet a PNL, a PSD, az RMDSZ és az USR frakciójához tartozó törvényhozók csoportja kezdeményezett.

A tervezet vitáján Alina Gorghiu liberális szenátor, a kezdeményezők egyike, felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi törvényhozói mandátumban a 466 parlamenti képviselő közül csupán 17 százalék nő, 2 százalékkal kevesebb, mint az előző mandátumban. A kormányban szintén alulképviseltek a nők, mutatott még rá, leszögezve, hogy mentalitásváltásra van szükség.

Sorin Lavric AUR-os szenátor kijelentette, alakulata ellenzi a tervezetet. Szerinte 'az XX vagy XY kromoszómapárnak semmi köze a politikai képviselethez', és ezzel a tervezettel 'egy más fajta diszkriminációt vezetnének be' a felszámolni kívánt diszkrimináció helyett.

Kovács Irén RMDSZ-es szenátor a tervezet fontosságát hangsúlyozta, és kifejtette, „a vita a nők reprezentativitásáról mindaddig folytatódni fog, amíg fennáll az egyenlőtlenség a funkciók elosztásában”.

Anca Dragu USR-s szenátor pedig megemlítette, 'a politikai tevékenysége és rátermettsége' okán töltötte be a szenátuselnöki tisztséget.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!