Megszavazta a szenátus: legyen egy 33%-os minimális képviseleti kvóta a nők (és férfiak) számára a pártok jelöltlistáin

2022. május 24. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus által első megkeresett házként hétfőn elfogadott jogszabálytervezet értelmében a politikai pártok által javasolt jelöltlistáknak biztosítaniuk kell a nők és férfiak kiegyensúlyozott képviseletét a parlament két kamarájában, emiatt a nemek megoszlása terén a minimális képviseleti kvótát a jelöltek teljes számának legalább 33%-ában állapítják meg – írja az Agerpres.

A 2015/208-as törvényt módosító javaslat elfogadása mellett 83, ellene 11 szenátor voksolt, három törvényhozó tartózkodott.

Az előírás minden olyan jelöltlistára érvényes, amelyen háromnál több személy szerepel. A listákat úgy kell összeállítani, hogy a javasolt jelöltek teljes számából a nők és férfiak számára egyaránt 33%-os minimális képviseleti kvótát biztosítsanak. Például egy férfi jelöltet két női jelölt kövessen a listán, majd ismét egy férfi következzen; vagy fordítva – írja elő a tervezet, amelyet a PNL, a PSD, az RMDSZ és az USR frakciójához tartozó törvényhozók csoportja kezdeményezett.

A tervezet vitáján Alina Gorghiu liberális szenátor, a kezdeményezők egyike, felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi törvényhozói mandátumban a 466 parlamenti képviselő közül csupán 17 százalék nő, 2 százalékkal kevesebb, mint az előző mandátumban. A kormányban szintén alulképviseltek a nők, mutatott még rá, leszögezve, hogy mentalitásváltásra van szükség.

Sorin Lavric AUR-os szenátor kijelentette, alakulata ellenzi a tervezetet. Szerinte 'az XX vagy XY kromoszómapárnak semmi köze a politikai képviselethez', és ezzel a tervezettel 'egy más fajta diszkriminációt vezetnének be' a felszámolni kívánt diszkrimináció helyett.

Kovács Irén RMDSZ-es szenátor a tervezet fontosságát hangsúlyozta, és kifejtette, „a vita a nők reprezentativitásáról mindaddig folytatódni fog, amíg fennáll az egyenlőtlenség a funkciók elosztásában”.

Anca Dragu USR-s szenátor pedig megemlítette, 'a politikai tevékenysége és rátermettsége' okán töltötte be a szenátuselnöki tisztséget.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!