Lecserélik a csíkszeredai utcanévtáblákat, felül kerülnek a román nevek

2022. május 24. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi városvezetés úgy döntött, eleget tesznek a Bukaresti Törvényszék rendeletének és kicserélik Csíkszeredában az utcanévtáblákat, melyeket még Ráduly Róbert idejében illesztettek ki – közölte kedden az Agerpres.

A történet előzménye, hogy Dan Tanasă AUR-os képviselő a Méltóságért Európáért Polgári Egyesületén keresztül indított eljárást, mivel a városi utcanévtáblákon felül szerepeltek a magyar nevek, alól pedig a román megnevezések. A pert végül 2020-ben vesztette el az önkormányzat Tanasă egyesülete ellen, így bírósági határozat született arról, hogy a kisebbségi megnevezés a hivatalos utcanév alá kell kerüljön.

A volt polgármester akkor azzal próbálta kijátszani a rendszert, hogy a táblákat kettévágták, a jelenlegi önkormányzati vezetők azonban elhatározták, hogy törvényes utcanévtáblákat állítanak ki, erre külön 98 ezer lejt különített el a polgármesteri hivatal.

„Az új, törvényes táblák beszerzése folyamatban van, összesen 686 darabról van szó” – mondta el Bors Béla alpolgármester az Agerpresnek, majd elmondta: újdonságként házszámjelző táblákat is kihelyeznek, főként olyan utcákban, ahol házak találhatóak.

„Remélem, hogy év végéig sikerül kicserélni az összes táblát” – összegezte az alpolgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!