Nagyváradon olyan iskola épül, ahol öt nyelven zajlik majd az oktatás

2022. május 23. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas beruházás megépítésére bólintott rá a Bihar Megyei Tanács hétfőn: a tervek szerint olyan iskola épülne a városban, ahol óvodától egészen középiskoláig romániai és külföldi oktatási rendszerek szerint tanulhatnak a diákok, román és más idegen nyelveken: angolul, németül, olaszul illetve spanyolul – írta meg az Agerpres a megyei tanács weboldalán található információkra hivatkozva.

A közlemény szerint az iskola és kampusz összesen 4,5 millió euró értékű magánberuházás, az épületek megépítése mellett zöldövezeteket, játszóteret, sportpályát és parkolókat is kialakítanak a bérbe adott 8700 négyzetméteres területen, a Nagyváradi Egyetemhez közel. A beszámolók szerint körülbelül 600 diák tanulna az intézményben.

Az iskola tervei – Fotó: Bihar Megye Tanácsának weboldala Az iskola tervei – Fotó: Bihar Megye Tanácsának weboldala
Az iskola tervei – Fotó: Bihar Megye Tanácsának weboldala

“Ez a beruházás nagy előrelépés lehet a megyénk oktatási színvonalát tekintve. A gyerekek már egészen óvodás koruktól a román mellett más idegen nyelveken is tanulhatnak. Szeretnénk, hogy a nemzetközi iskolában tanuló diákok maradjanak Nagyváradon, helyi egyetemeken tanuljanak tovább, majd végül itthon helyezkedjenek el. Ebből a megfontolásból más projektjeink is lesznek ezen a területen, például egy tudományos és technológiai park létrehozása, vagy egy gyógypedagógiai kampusz kialakítása – mondta a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Călin Gal.

A megyei tanács közlése szerint a beruházás kivitelezésére egyetlen cég, az LMN Global Invest S.A. jelentkezett a közbeszerzésen, a társaság vállalt munkaüteme szerint 2023. szeptember 15-ig megépítenék az óvodát, majd két év múlva készülne el az az épület, ahol az elemisek és az V-VIII. osztályosok járnak majd. A tervek szerint 2027-ben épülne meg a C szárny, ahol a tornaterem és a kantin is helyet kap. A középiskolások épülete maradna utoljára, ami az ígéretek szerint 2028. szeptemberére készülne el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!