Az oktatásügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy könnyített tételeket adnak a képességvizsgán és az érettségin

2022. május 23. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter a Digi24 hírtelevízió hétvégi adásában többek között arról beszélt, hogy a képességvizsga és érettségi tételek „igazodni fognak” az elmúlt kétéves időszakhoz, amikor a tanulók nagyrészt otthonról, online tanultak.

„Meglesz a kellő akarat a képességvizsga tételek összeállításánál, hogy az esetleges kimaradásokért ne a diákok kelljen megfizessenek” – tisztázta Cîmpeanu az újságírók felvetésére.

Ugyanebben az adásban egy új tanügyi törvénytervezet tartalmát is felvetette, miszerint a középiskolákba való felvételikor nem vennék figyelembe az V-VIII. osztályok átlagát. A kezdeményezés kapcsán az oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy egy szabványosított értékelési rendszer hiányában a jegyek már elvesztették a relevanciájukat. Szerinte nem teljesen igazságos a gyerekekkel szemben, hogy az ilyen fontos vizsgák esetében ezeket a nem valójában releváns osztályzatokat is figyelembe vegyék.

„Ez még egy olyan vonatkozás, amit tisztázni kell. A szóban forgó jogszabályt először nyilvános közvitára bocsátjuk, és figyelemmel fogom követni a visszajelzéseket a témával kapcsolatban” – mondta a miniszter. Az újságírók itt külön rákérdeztek, hogy ő személy szerint hogyan áll az ötlethez, erre pedig röviden azt válaszolta, hogy szerinte „inkább ne számítsanak a jegyek”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!