Felmérés: a romániaiak szerint Magyarország inkább versenytárs, mint ellenség

2022. május 20. – 12:07

Felmérés: a romániaiak szerint Magyarország inkább versenytárs, mint ellenség
Forrás: Avangarde

Másolás

Vágólapra másolva

Inkább versenytársnak, mintsem ellenséges államnak tekinti Magyarországot a romániaiak relatív többsége – derül ki egy Avangarde-felmérésből.

A külpolitikai kérdésekre fókuszáló közvélemény-kutatás során a megkérdezetteknek az országokat három kategória valamelyikébe kellett sorolniuk: baráti, ellenséges, illetve versenytárs. A barátinak tartott országok rangsorában a Moldovai Köztársaság, Németország és az Egyesült Államok foglalja el az első három helyett. Az utolsó három helyre Magyarország, Kína és Oroszország került.

Forrás: Avangarde
Forrás: Avangarde

Ám kimondottan ellenséges államnak a válaszadók csak Oroszországot tartják, közel kétharmaduk (64 százalék) sorolta a putyini államot ebbe a kategóriába. Ezzel szemben Magyarországot a megkérdezettek mindössze 18 százaléknak tartja ellenségesnek, és ennél jóval többen (48 százalék) versenytársnak – idézte a felmérés adatait a G4media.ro.

Az Avangarde telefonos közvélemény-kutatása május 10-18. között készült, 880 fős mintán, a hibaküszöbe 3,3 százalékos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!