Felmérés: a romániaiak szerint Magyarország inkább versenytárs, mint ellenség

2022. május 20. – 12:07

Felmérés: a romániaiak szerint Magyarország inkább versenytárs, mint ellenség
Forrás: Avangarde

Másolás

Vágólapra másolva

Inkább versenytársnak, mintsem ellenséges államnak tekinti Magyarországot a romániaiak relatív többsége – derül ki egy Avangarde-felmérésből.

A külpolitikai kérdésekre fókuszáló közvélemény-kutatás során a megkérdezetteknek az országokat három kategória valamelyikébe kellett sorolniuk: baráti, ellenséges, illetve versenytárs. A barátinak tartott országok rangsorában a Moldovai Köztársaság, Németország és az Egyesült Államok foglalja el az első három helyett. Az utolsó három helyre Magyarország, Kína és Oroszország került.

Forrás: Avangarde
Forrás: Avangarde

Ám kimondottan ellenséges államnak a válaszadók csak Oroszországot tartják, közel kétharmaduk (64 százalék) sorolta a putyini államot ebbe a kategóriába. Ezzel szemben Magyarországot a megkérdezettek mindössze 18 százaléknak tartja ellenségesnek, és ennél jóval többen (48 százalék) versenytársnak – idézte a felmérés adatait a G4media.ro.

Az Avangarde telefonos közvélemény-kutatása május 10-18. között készült, 880 fős mintán, a hibaküszöbe 3,3 százalékos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!