Kötelezettszegési eljárást indított az EB Románia ellen, mert nem megfelelően ültették át az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatot

2022. május 19. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Luxemburggal és Romániával szemben azzal az indokkal, hogy nem megfelelően ültették át az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatot egyes rendelkezéseit, írja az Agerpres.

„Többek között az európai elfogatóparancs végrehajtására vagy a keresett személy átadására vonatkozó döntés meghozatalára vonatkozó határidőkről van szó” – mutat rá közleményében az EB.

Luxemburgnak és Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottságnak. Ellenkező esetben a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Az európai elfogatóparancs egy olyan egyszerűsített, határon átnyúló bírósági eljárás, amelynek során a keresett személyt átadják büntetőeljárás lefolytatása, szabadságvesztés-büntetés, illetve szabadságelvonással járó intézkedés végrehajtása végett. Az európai elfogatóparancs 2004. január 1-je óta működik, felváltva azokat a hosszadalmas kiadatási eljárásokat, amelyek korábban léteztek az uniós tagállamok között.

A Bizottság felszólító levelet küldött 24 másik tagállamnak, amiért azok teljes egészében vagy egyes rendelkezések tekintetében nem ültették át a kerethatározatot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!