12 hónap helyett 24 hónappal hosszabbíthatók meg az építkezési engedélyek

2022. május 18. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként szavazta meg szerdán a képviselőház az építkezési engedély meghosszabbíthatóságát 12 hónapról 24 hónapra növelő tervezetet, írja az Agerpres.

A javaslatot 268 képviselő támogatta, ketten ellene szavaztak, 14-en tartózkodtak.

A képviselők több helyen módosították a 2021/93-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amely a helyi fejlesztési program második szakaszának gyakorlatba ültetéséhez ajánl támogató intézkedéseket. Ez a rendelet lehetővé tette a helyi fejlesztések országos programjában részt vevő területi-közigazgatási egységeknek, hogy a beruházások megvalósítása érdekében további összegeket igényeljenek az eredetileg kiutalt összegen felül. Az igénylés indoklását a kormányrendelet értelmében annak hatályba lépésétől 30 napon belül kellett benyújtani; ezt a terminust most a képviselők a törvény hatályba lépésétől számított 30 napos időszakra hosszabbították meg.

Egy másik módosítás értelmében a helyi fejlesztések országos programja (PNDL) első szakaszának haszonélvezői is kérhetik a fenti határidővel a támogatás kiegészítését.

A törvény módosítja az építkezési engedélyekre vonatkozó 1991/50-es jogszabályt is. Az újonnan elfogadott változat értelmében ha az építési munkálatok nem kezdhetők meg vagy nem végezhetők el teljes mértékben a határidőn belül, a befektető az engedély érvényességének meghosszabbítását kérheti az illetékes hatóságtól. A meghosszabbítást legalább 45 munkanappal az engedély lejárta előtt kell kérelmezni. Az engedély érvényességének meghosszabbítása díjmentesen, egyszeri alkalommal, legfeljebb 24 hónapos időtartamra adható meg. Eddig a meghosszabbítás ideje maximum 12 hónap lehetett, a kérvényt pedig 15 munkanappal az engedély lejárta előtt kellett benyújtani.

Azokat az építkezési engedélyeket, amelyek érvényességének lejártáig a törvény hatályba lépésekor kevesebb mint 30 nap van hátra, automatikusan 90 nappal meghosszabbítják – írja még elő a törvény.

A jogszabályok módosítására az indoklás szerint az építőanyag-válság, az áremelkedések, a munkaerőhiány és a járvány okozta késlekedések miatt volt szükség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!