12 hónap helyett 24 hónappal hosszabbíthatók meg az építkezési engedélyek

2022. május 18. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként szavazta meg szerdán a képviselőház az építkezési engedély meghosszabbíthatóságát 12 hónapról 24 hónapra növelő tervezetet, írja az Agerpres.

A javaslatot 268 képviselő támogatta, ketten ellene szavaztak, 14-en tartózkodtak.

A képviselők több helyen módosították a 2021/93-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amely a helyi fejlesztési program második szakaszának gyakorlatba ültetéséhez ajánl támogató intézkedéseket. Ez a rendelet lehetővé tette a helyi fejlesztések országos programjában részt vevő területi-közigazgatási egységeknek, hogy a beruházások megvalósítása érdekében további összegeket igényeljenek az eredetileg kiutalt összegen felül. Az igénylés indoklását a kormányrendelet értelmében annak hatályba lépésétől 30 napon belül kellett benyújtani; ezt a terminust most a képviselők a törvény hatályba lépésétől számított 30 napos időszakra hosszabbították meg.

Egy másik módosítás értelmében a helyi fejlesztések országos programja (PNDL) első szakaszának haszonélvezői is kérhetik a fenti határidővel a támogatás kiegészítését.

A törvény módosítja az építkezési engedélyekre vonatkozó 1991/50-es jogszabályt is. Az újonnan elfogadott változat értelmében ha az építési munkálatok nem kezdhetők meg vagy nem végezhetők el teljes mértékben a határidőn belül, a befektető az engedély érvényességének meghosszabbítását kérheti az illetékes hatóságtól. A meghosszabbítást legalább 45 munkanappal az engedély lejárta előtt kell kérelmezni. Az engedély érvényességének meghosszabbítása díjmentesen, egyszeri alkalommal, legfeljebb 24 hónapos időtartamra adható meg. Eddig a meghosszabbítás ideje maximum 12 hónap lehetett, a kérvényt pedig 15 munkanappal az engedély lejárta előtt kellett benyújtani.

Azokat az építkezési engedélyeket, amelyek érvényességének lejártáig a törvény hatályba lépésekor kevesebb mint 30 nap van hátra, automatikusan 90 nappal meghosszabbítják – írja még elő a törvény.

A jogszabályok módosítására az indoklás szerint az építőanyag-válság, az áremelkedések, a munkaerőhiány és a járvány okozta késlekedések miatt volt szükség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!