Eltávolíttatná más országok zászlóit a Temes megyei prefektus a temesvári városháza elől

2022. május 16. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Temes megyei prefektúra felszólította Dominic Fritz temesvári polgármestert, hogy távolítsa el a városháza elé kitűzött országzászlókat, írta még szombaton Facebookon a bánsági város polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy ellenszegül a kérésnek.

Bejegyzésében a polgármester hangsúlyozza, hogy a temesvári önkormányzat épülete előtt még 2014-ben kitűzték ki azon országok lobogóit, ahol a városnak testvértelepülései vannak. „Ami az elmúlt 8 évben nem zavart senkit, most hirtelen probléma lett” – írja a német állampolgárságú Dominic Fritz, akit 2020-ban választottak meg az USR színeiben a Bega-parti nagyváros polgármesternek. Azt is megjegyzi, hogy az országok lobogói mellett Románia, az Európai Unió és a város zászlója is ki van tűzve.

A román zászló kitűzésére vonatkozó jogszabályt még 1994-ben fogadta el a törvényhozás. Dominic Fritz megjegyzése szerint „egy zűrzavarral és félelmekkel” teli időszak, egy másik „másik történelmi kontextus” volt akkor. Viszont ennek a törvénynek van egy olyan cikke, aminek a betűhű értelmezése szerint más országok zászlói csak hivatalos küldöttségek látogatása alkalmával tűzhetők ki. A polgármester kijelenti, nem tesz teleget a felszólításnak.

„Rendkívül tisztelem a román zászlót, és nagy meghatódottságot és megtiszteltetésnek érzek akárhányszor csak viselhetem a trikolóros polgármesteri sálat. Úgy érzem, a mai Románia legnagyobb megvalósítása az, hogy az európai utat választotta. Megtiszteltetés számomra, hogy Románia zászlója az Európai Unió zászlaja mellett loboghat, ugyanazzal a fontossággal és értékkel, mint a más tagállamoké. Ezért úgy döntöttem, azon országok zászlói, ahonnan Temesvárnak testvérvárosai vannak, továbbra is a helyükön maradnak a városháza előtt a nagy európai családhoz való tartozás szimbólumaként és a város toleranciájának és soknemzetiségű szellemiségének bizonyítékaként” – fogalmazott a polgármester.

Dominic Fritz ugyanakkor arra kéri a Temes megye képviselőit és szenátorait, hogy nyújtsanak be javaslatot az 1994-es törvény mai „realitások szerinti” módosítására.

Az említett törvény miatt már számtalanszor büntették a székelyföldi polgármestereket is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!