Eltávolíttatná más országok zászlóit a Temes megyei prefektus a temesvári városháza elől

2022. május 16. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Temes megyei prefektúra felszólította Dominic Fritz temesvári polgármestert, hogy távolítsa el a városháza elé kitűzött országzászlókat, írta még szombaton Facebookon a bánsági város polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy ellenszegül a kérésnek.

Bejegyzésében a polgármester hangsúlyozza, hogy a temesvári önkormányzat épülete előtt még 2014-ben kitűzték ki azon országok lobogóit, ahol a városnak testvértelepülései vannak. „Ami az elmúlt 8 évben nem zavart senkit, most hirtelen probléma lett” – írja a német állampolgárságú Dominic Fritz, akit 2020-ban választottak meg az USR színeiben a Bega-parti nagyváros polgármesternek. Azt is megjegyzi, hogy az országok lobogói mellett Románia, az Európai Unió és a város zászlója is ki van tűzve.

A román zászló kitűzésére vonatkozó jogszabályt még 1994-ben fogadta el a törvényhozás. Dominic Fritz megjegyzése szerint „egy zűrzavarral és félelmekkel” teli időszak, egy másik „másik történelmi kontextus” volt akkor. Viszont ennek a törvénynek van egy olyan cikke, aminek a betűhű értelmezése szerint más országok zászlói csak hivatalos küldöttségek látogatása alkalmával tűzhetők ki. A polgármester kijelenti, nem tesz teleget a felszólításnak.

„Rendkívül tisztelem a román zászlót, és nagy meghatódottságot és megtiszteltetésnek érzek akárhányszor csak viselhetem a trikolóros polgármesteri sálat. Úgy érzem, a mai Románia legnagyobb megvalósítása az, hogy az európai utat választotta. Megtiszteltetés számomra, hogy Románia zászlója az Európai Unió zászlaja mellett loboghat, ugyanazzal a fontossággal és értékkel, mint a más tagállamoké. Ezért úgy döntöttem, azon országok zászlói, ahonnan Temesvárnak testvérvárosai vannak, továbbra is a helyükön maradnak a városháza előtt a nagy európai családhoz való tartozás szimbólumaként és a város toleranciájának és soknemzetiségű szellemiségének bizonyítékaként” – fogalmazott a polgármester.

Dominic Fritz ugyanakkor arra kéri a Temes megye képviselőit és szenátorait, hogy nyújtsanak be javaslatot az 1994-es törvény mai „realitások szerinti” módosítására.

Az említett törvény miatt már számtalanszor büntették a székelyföldi polgármestereket is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!