Tervezet: hétfői szabadnappal kompenzálnák a hétvégére eső hivatalos munkaszüneti napot

2022. május 13. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkalmazottaknak járjon szabadnap a hétvégére eső hivatalos munkaszüneti napokért – javasolják a román kormánypártok képviselőházi frakcióvezetői.

A liberális Gabriel Andronache és a szociáldemokrata Alfred Simonis csütörtökön iktatták a szenátusban a munka törvénykönyvet módosító tervezetüket, amelynek értelmében a munkaadók minden évben kötelesek a hivatalos munkaszüneti napok számával megegyező számú szabadnapot biztosítani a munkavállalóknak a pihenőszabadságuk mellett.

A tervezet szerint a szombatra vagy vasárnapra eső hivatalos munkaszüneti napokért az alkalmazottaknak a következő héten hétfőn automatikusan szabadnap járna. Ha két hivatalos munkaszüneti nap esik a hétvégére, akkor az alkalmazottaknak kedden sem kell dolgozniuk – ismertette a jogszabályt a Hotnews. A törvényjavaslatból az nem derül ki, hogy járna-e szabadnap húsvét és pünkösd első napjáét is, mivel azok értelemszerűen minden évben vasárnapra esnek.

A beterjesztők indoklása szerint jelenlegi formájában a munkatörvénykönyv voltaképp megfosztja a munkavállalókat a törvény szerint nekik járó szabadnapok egy részétől. Példának hozzák fel, hogy idén a 15 hivatalos munkaszüneti napból 9 hétköznapra esik.

A törvénymódosító tervezetet első házként a szenátus vitatja meg, döntő ház a képviselőház.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!