Több mint tíz évre börtönbe kellene vonulnia Sorin Oprescunak, de a volt bukaresti főpolgármester két hete elhagyta az országot

2022. május 13. – 13:29

Több mint tíz évre börtönbe kellene vonulnia Sorin Oprescunak, de a volt bukaresti főpolgármester két hete elhagyta az országot
Fotó: a volt főpolgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Keresi a rendőrség Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, akit pénteken jogerősen 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítéltek. A politikus egybehangzó sajtóértesülések szerint már két hete elhagyta az országot.

Jogerősen 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság egy több mint hat éve húzódó korrupciós perben Sorin Oprescut. Bukarest volt főpolgármesterére alapfokon 5 év és 4 hónap börtönt szabtak ki.

A politikus ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó mintegy 25.000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától.

2019-ben vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt alapfokon 5 év és 4 hónap börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a táblabíróság azonban súlyosbította a büntetést, a pénteken kimondott jogerős ítélet 10 év és 8 hónap szabadságvesztésről szól.

Ugyanakkor elrendelték 25 ezer euró, 102.400 lej és további 9500 euró elkobzását a vádlottól. Az ítélet rendelkezik továbbá egy Herăstrău utcai ingatlan elkobzásáról is, amelyet barátnője, Adriana-Elena Nicán keresztül vásárolt meg Sorin Oprescu. A volt polgármesternek ezenkívül 50 ezer lej perköltséget is kell fizetnie az államnak – írja az Agerpres.

Az ítélet kihirdetése után a rendőrség egyik lakcímén sem találta meg Sorin Oprescut. A Digi24 és a Libertatea is arról ír, hogy a volt főpolgármester már két hete elhagyta az országot Giurgiunál. Az előbbi lap szerint vele együtt szökésben van a per további két elítéltje is.

Frissítés:

A Román Rendőrség a honlapján közölte, hogy Sorin Oprescu nevére nemzetközi körözést bocsátottak ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!