Több mint tíz évre börtönbe kellene vonulnia Sorin Oprescunak, de a volt bukaresti főpolgármester két hete elhagyta az országot

2022. május 13. – 13:29

Több mint tíz évre börtönbe kellene vonulnia Sorin Oprescunak, de a volt bukaresti főpolgármester két hete elhagyta az országot
Fotó: a volt főpolgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Keresi a rendőrség Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, akit pénteken jogerősen 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítéltek. A politikus egybehangzó sajtóértesülések szerint már két hete elhagyta az országot.

Jogerősen 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság egy több mint hat éve húzódó korrupciós perben Sorin Oprescut. Bukarest volt főpolgármesterére alapfokon 5 év és 4 hónap börtönt szabtak ki.

A politikus ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó mintegy 25.000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától.

2019-ben vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt alapfokon 5 év és 4 hónap börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a táblabíróság azonban súlyosbította a büntetést, a pénteken kimondott jogerős ítélet 10 év és 8 hónap szabadságvesztésről szól.

Ugyanakkor elrendelték 25 ezer euró, 102.400 lej és további 9500 euró elkobzását a vádlottól. Az ítélet rendelkezik továbbá egy Herăstrău utcai ingatlan elkobzásáról is, amelyet barátnője, Adriana-Elena Nicán keresztül vásárolt meg Sorin Oprescu. A volt polgármesternek ezenkívül 50 ezer lej perköltséget is kell fizetnie az államnak – írja az Agerpres.

Az ítélet kihirdetése után a rendőrség egyik lakcímén sem találta meg Sorin Oprescut. A Digi24 és a Libertatea is arról ír, hogy a volt főpolgármester már két hete elhagyta az országot Giurgiunál. Az előbbi lap szerint vele együtt szökésben van a per további két elítéltje is.

Frissítés:

A Román Rendőrség a honlapján közölte, hogy Sorin Oprescu nevére nemzetközi körözést bocsátottak ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!