Hatályba lépett az új KRESZ: nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon

2022. május 12. – 12:15

Hatályba lépett az új KRESZ: nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon
Fotó: a Román Rendőrség Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a törvénymódosítást, amelyik a jelenlegi 100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára emeli a sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára.

A jogszabály a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet módosítja és egészíti ki – írja a Agerpres.

Az új előírások szerint az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális sebessége a gyorsforgalmi utakon 120 km/óra. A C, D és D1 kategóriákhoz tartozó járművek esetében az eddigi 90 kilométer/óráról 100 kilométer/órára, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek esetében pedig 80 kilométer/óráról 85 kilométer/órára nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon.

Az autópályákon az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális sebessége 130 km/h, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 110 km/h, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 90 km/h. Az európai útszámozás rendszerébe tartozó főutakon (E jelzésű) az A és B kategóriájú járművek legtöbb 100 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, a C, D és D1 kategóriájú járművek 90 kilométer/órás sebességgel, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek pedig 80 kilométer/órás sebességgel.

Az ország többi közútján (lakott területen kívül) az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális haladási sebessége 90 kilométer/óra, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 80 km/óra, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 70 km/óra.

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem közlekedhetnek gyalogosok és túlméretes gépjárművek (ha nincs erre külön engedélyük a közútkezelő hatóságtól), az állatok által vontatott járművek, állatok, a kézzel vontatott vagy tolt járművek, a kerékpárok, az elektromos rollerek és a robogók, traktorok és a mezőgazdasági munkákhoz használt más gépjárművek, valamint azok a járművek, amelyek nem képesek 50 km/h-nál nagyobb sebességgel haladni.

Nem megengedett az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a járművezetés oktatása, a prototípus gépjárművek tesztvezetése. A felvonulások, különféle bemutatók, edző- és sportversenyek, gyászmenetek is tilosak ezeken az utakon – írja elő a módosított jogszabály.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!