Hatályba lépett az új KRESZ: nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon

2022. május 12. – 11:15

Hatályba lépett az új KRESZ: nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon
Fotó: a Román Rendőrség Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a törvénymódosítást, amelyik a jelenlegi 100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára emeli a sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára.

A jogszabály a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet módosítja és egészíti ki – írja a Agerpres.

Az új előírások szerint az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális sebessége a gyorsforgalmi utakon 120 km/óra. A C, D és D1 kategóriákhoz tartozó járművek esetében az eddigi 90 kilométer/óráról 100 kilométer/órára, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek esetében pedig 80 kilométer/óráról 85 kilométer/órára nőtt a sebességhatár a gyorsforgalmi utakon.

Az autópályákon az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális sebessége 130 km/h, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 110 km/h, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 90 km/h. Az európai útszámozás rendszerébe tartozó főutakon (E jelzésű) az A és B kategóriájú járművek legtöbb 100 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, a C, D és D1 kategóriájú járművek 90 kilométer/órás sebességgel, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek pedig 80 kilométer/órás sebességgel.

Az ország többi közútján (lakott területen kívül) az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális haladási sebessége 90 kilométer/óra, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 80 km/óra, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 70 km/óra.

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem közlekedhetnek gyalogosok és túlméretes gépjárművek (ha nincs erre külön engedélyük a közútkezelő hatóságtól), az állatok által vontatott járművek, állatok, a kézzel vontatott vagy tolt járművek, a kerékpárok, az elektromos rollerek és a robogók, traktorok és a mezőgazdasági munkákhoz használt más gépjárművek, valamint azok a járművek, amelyek nem képesek 50 km/h-nál nagyobb sebességgel haladni.

Nem megengedett az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a járművezetés oktatása, a prototípus gépjárművek tesztvezetése. A felvonulások, különféle bemutatók, edző- és sportversenyek, gyászmenetek is tilosak ezeken az utakon – írja elő a módosított jogszabály.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!